Eriks NV

P E R S B E R I C H T

Van Directie ERIKS group nv
Telefoon +31-72 54 75 888
Datum 21 februari 2002
Betreft Financiële resultaten 2001 ERIKS-groep

Dit bericht geeft de totale financiële resultaten van de ERIKS-groep over 2001. Aanvullende financiële gegevens over de geconsolideerde overzichten en de resultaten van de clusters worden op 21 maart 2002 gepubliceerd.

RESULTATEN OVER HET JAAR 2001 CONFORM VERWACHTING

VOORSTEL DIVIDEND 2001
Aan de aandeelhouders wordt in de vergadering van 16 mei 2002 voorgesteld 48,7% van het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening ter beschikking te stellen als dividend. Mede gelet op de expansiepolitiek wordt overwogen de aandeelhouders de keuze te laten tussen uitbetaling in contanten dan wel in aandelen. Het contante dividend komt neer op EUR 1,85 per aandeel van EUR 1,= nominaal. Het dividend wordt betaalbaar gesteld per 27 mei 2002.

ALGEMEEN
Het jaar 2001 begon voor de ERIKS-groep zeer positief. Ondersteund door een goede industriële bedrijvigheid realiseerden alle clusters, met uitzondering van ERIKS Noord-Amerika, de eerste maanden een groei van de omzet. Tevens werden in het eerste kwartaal de overnames van een viertal ondernemingen afgerond (Mangelsdorf Antriebstechnik GmbH, Schötz Industrietechnik GmbH, Bruhamij Kunststoffen bv en Hydromeka nv). Hiermee verkreeg de ERIKS-groep op jaarbasis een extra omzet van EUR 38 mln. en werden de marktposities in Duitsland, Nederland en omgeving Antwerpen aanmerkelijk versterkt. Vanaf medio het tweede kwartaal is echter in alle marktgebieden waar ERIKS aanwezig is sprake van een duidelijk mindere economische bedrijvigheid. De laatste vier maanden van 2001 heeft de neer-gaande trend zich nog versterkt. Met name de omzet aan het segment OEM (Original Equipment Manufacturers), waarin ERIKS ca. 40% van haar omzet realiseert, bleef aanzienlijk achter bij de verwachtingen. Ook werden projecten uitgesteld of vonden geen doorgang. Dit alles heeft ertoe geleid dat de omzet achterbleef bij de verwachtingen en dat over het totale jaar 2001 een autonome groei van -0,8% is gerealiseerd. Als reactie hierop zijn bij alle ondernemingen kostenbesparende maatregelen getroffen, zonder dat deze de commerciële slagkracht van de ondernemingen aantasten. Gebleken is dat ERIKS in de positie is om adequaat te kunnen reageren op veranderende economische omstandigheden.

Ondanks de economische tegenwind heeft de ERIKS-groep toch strategisch belangrijke stappen voorwaarts gemaakt:
· Het productmanagement en de commerciële slagkracht zijn bij bijna alle ondernemingen versterkt.
· Er zijn belangrijke besluiten over de invulling van de logistieke dienstverlening genomen. Het verder ontwikkelen van logistieke concepten en het gebruikmaken van web-technologieën zijn hierbij primaire aandachtspunten.
· Vorderingen zijn gemaakt bij de voorbereiding van nieuwe huisvesting en logistieke centra voor een viertal vestigingen in Nederland, België en Duitsland.
· Er is definitief besloten het distributieconcept voor de Nederlandse en Belgische markt te wijzigen. Tot op heden wordt voor de meeste productgroepen de markt vanuit centrale vestigingen benaderd. Om de basis voor het realiseren van een gezonde autonome groei te verstevigen, zal ERIKS voor al haar producten naast de centrale vestigingen met eigen branches in industriële centra aanwezig zijn (voorwaartse integratie). Hierdoor zal de relatie met de onderhoudsmarkt worden versterkt en het productenpakket worden uitgebreid met de kernactiviteit 'Gereedschappen en onderhoudsproducten'. De onlangs aangekondigde voorgenomen overname van de Baudoin-groep in België (omzet op jaarbasis ca. EUR 40 mln.) is een voorbeeld van dit beleid.
· De roll-out strategie naar Duitsland en Noord Frankrijk zal worden gecontinueerd.
· Per 30 september 2001 zijn de activiteiten van de kernactiviteit 'Koudetechniek en klimaatbeheersing' afgestoten. Op jaarbasis werd hierbij een omzet van EUR 16 mln. gerealiseerd. Alles overziend heeft de directie de overtuiging dat de ERIKS-groep beschikt over een stevige basis en geëquipeerd is om de komende jaren belangrijke stappen voorwaarts te maken.

BEDRIJFSRESULTAAT
De groei van de omzet en handelsmarges staat bij alle ondernemingen onder druk. In de bedrijfsvoering van alle ondernemingen staat het zich aanpassen aan de veranderende omstandigheden voorop en zijn maatregelen genomen om de efficiency en effectiviteit te verhogen. Hoewel bij alle clusters positieve resultaten worden behaald, blijven vooral de resultaten van de clusters ERIKS Aandrijftechniek Benelux (Flexion bv en IECO nv), ERIKS Noord-Amerika en ERIKS Zuidoost-Azië achter op die van 2000.

BUITENGEWONE BATEN MINUS LASTEN
De buitengewone bate ad EUR 5,6 mln. betreft

· EUR 3,4 mln. gerealiseerde boekwinst op de verkoop van een pand te Alkmaar onder aftrek
· van een voorziening voor te maken verhuiskosten;
· EUR 2,2 mln. boekwinst op de verkoop van een tweetal deelnemingen.
VERWACHTING VOOR HET JAAR 2002
Wereldwijd bestaat er grote onduidelijkheid over de ontwikkeling van de bedrijvigheid in de algemene industrie. Duidelijk is wel dat deze op dit moment aanzienlijk lager is dan in de eerste twee kwartalen van het jaar 2001 en dat er nog geen signalen tot verbetering zijn. Dit alles in acht nemende is het moeilijk een verwachting voor het gehele jaar 2002 uit te spreken. Uitgaande van de huidige situatie verwacht de directie, in vergelijking met het sterke eerste halfjaar 2001, dat de omzet autonoom in het eerste halfjaar 2002 3 à 5% zal achterblijven. Rekeninghoudend met de in 2001 gerealiseerde en nog te realiseren overnames en het afstoten van Aircool bv zal de omzet over 2002 per saldo hoger uitkomen. Kostenbesparende maatregelen zijn genomen, waardoor ERIKS verwacht dat ondanks de slechte marktomstandigheden een bedrijfsresultaat van ca. 6% van de omzet over het eerste halfjaar 2002 mogelijk is en volop zal profiteren zodra de economische omstandigheden verbeteren.

BELANGRIJKE DATA
21 maart 2002 Publicatie totale jaarcijfers 2001 19 april 2002 Publicatie jaarverslag 2001
16 mei 2002 Algemene Vergadering van Aandeelhouders te Alkmaar Publicatie cijfers 1e kwartaal 2002
29 augustus 2002 Publicatie halfjaarcijfers 2002 14 november 2002 Publicatie cijfers 9 maanden 2002

PROFIEL
ERIKS group nv is de Nederlandse houdstermaatschappij van een groep technische handelsonder-nemingen. De ERIKS-groep bestaat thans uit 40 groepsmaatschappijen met vestigingen in acht landen. Het geografisch zwaartepunt van de activiteiten ligt in West-Europa (Nederland, België, Duitsland en Frankrijk). Daarnaast heeft zij vestigingen in Noord-Amerika en Zuidoost-Azië (Singapore, Maleisië en Thailand). Het streven van de ERIKS-groep is een vooraanstaande marktpositie in West- en Midden-Europa op te bouwen om aldus een 'Europese speler' te worden. Tevens wil de ERIKS-groep in Noord-Amerika en Zuidoost-Azië aanwezig zijn. De activiteiten van de ERIKS-groep bestaan uit de inkoop, opslag, veredeling en verkoop van een hoogwaardig en breed assortiment van werktuigbouwkundige componenten. Met een sterk ontwikkelde technische en logistieke dienstverlening en kennis van producten en toepassingen worden alle bedrijfstakken van de industrie bediend. Het bieden van toegevoegde waarde door brede en diepe productlijnen, kennis en veredeling staat bij alle activiteiten voorop.

Het huidige assortiment is verdeeld in zes kernactiviteiten en de daarin opgenomen productgroepen:
· Afdichtingstechniek (dynamische dichtingen, statische dichtingen)
· Aandrijftechniek (hydrauliek, pneumatiek, elektrische en mechanische aandrijftechniek, lagertechniek)
· Stromingstechniek (afsluiters en instrumentatie, leidingsystemen, slangen en toebehoren)
· Industriële kunststoffen

· Gereedschappen en onderhoudsproducten

· Technische en logistieke dienstverlening (direct gerelateerd aan de productgroepen).
MISSIE
De missie van de ERIKS-groep is een toonaangevende, internationale handelsonderneming te zijn die met een hoogwaardig en breed assortiment van werktuigbouwkundige componenten met daaraan gerelateerde technische en logistieke dienstverlening en kennis van haar producten en toepassingen alle bedrijfstakken van de industrie bedient.

Uitgebreide informatie over de ERIKS-groep is te vinden op onze website www.eriks.com

ERIKS group nv
PO Box 1088
1810 KB Alkmaar
The Netherlands
.
Tel: +31 72 547.58.88
Fax: +31 72 547.58.89
Email: group@eriks.com Internet: www.eriks.com