Gemeente Den Haag

2002-02-21: Lessen Nederlands via Radio Ghanatta

Zaterdag 23 februari 11.00 uur is de feestelijke opening van een nieuwe radiocursus: 'Doe mee, praat mee met NT2 op Radio Ghanatta' Nederlands voor Ghanezen. Het initiatief voor deze nieuwe taalcursus is genomen door vrijwilligers van de Stichting Ghanatta. De ontwikkeling van deze lessen is een samenwerking tussen Stichting Ghanatta, de gemeente Den Haag en het Instituut voor Taalonderwijs en Taalonderzoek Anderstaligen (ITTA) uit Amsterdam.

De taalcursus is gericht op het vergroten van de vaardigheid in het Nederlands en op het stimuleren van de maatschappelijke participatie. De gemeente Den Haag beoogt dat het voor Ghanatta ontwikkelde materiaal (deels) ook toepasbaar zal zijn voor andere doelgroepen, zoals Chinezen, Surinamers, Antillianen, Marokkanen en Turken.

Ghanatta zendt al sinds 1995 lessen Nederlands op de Haagse kabel uit. Deze lessen worden intensief beluisterd door een groot deel van de doelgroep, zo'n 3000 Ghanezen. Veel van hen zijn niet in staat bij een instelling (een ROC) cursus te volgen, omdat zij naast een dagtaak ook in de avonduren werkzaam zijn. Radio Ghanatta is voor hen een belangrijke informatie-bron.

Stichting Ghanatta heeft de Gemeente Den Haag om steun gevraagd de zendtijd te vergroten tot tweemaal een uur les per week en daarbij de lessen te professionaliseren. Hiertoe is een nieuwe methodiek ontwikkeld door het ITTA. Er worden lessen ontwikkeld rond thema's en onderwerpen die voor de doelgroep interessant en belangrijk zijn, zoals een gesprek voeren bij de dokter, een sollicitatiegesprek voeren, gesprekken op het werk en op de school van de kinderen.

Iedere les bestaat uit een gesprek, woorden, een liedje of een rijmpje, uitspraak- en structuuroefeningen en een informatietekstje. Te ingewikkelde informatie kan in het Engels en het Twi gegeven worden. Tijdens de uitzending vindt interactie plaats met de luisteraars, zij kunnen inbellen en prijzen winnen met antwoorden op de vraag van de week. Er worden zestig lessen ontwikkeld op twee niveaus: beginners en halfgevorderden. Op zaterdagochtend wordt de beginnersles uitgezonden en op zondag die voor het hogere niveau.

last update: 21 februari 2002 ;pag.: 11381; auteur: 10;cat.: 17 Uw