KERK VAN JEZUS CHRISTUS
http://www.kerkvanjezuschristus.nl

Mormonen zijn geen polygamisten!

PERSBERICHT

Mormonen zijn geen polygamisten

Amstelveen, 21 februari 2002

Wegens onduidelijkheden in de uitzending van het programma Netwerk van gisteravond over polygamie in Utah is er grote verwarring ontstaan over mormonen en polygamie.
Daarom sturen wij nogmaals onderstaand persbericht uit.

Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen (mormonen) is tegen polygamie

Polygamisten in de staat Utah noemen zichzelf mormonen om zich te beroepen op religieuze vrijheid van mormoonse pioniers 110 jaar geleden.

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen onderwijst haar leden dat een monogaam huwelijk een verbond is wat door God is ingesteld.

Gorden B Hinckley profeet en president van de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen heeft het volgende hierover gezegd:
'Ik wens categorisch te verklaren dat deze kerk niets te doen heeft met mensen die polygamie bedrijven. Zij zijn geen leden van de kerk. De meeste van hen zijn ook nooit leden geweest. Zij overtreden de wetten van het land. Zij zijn daardoor onderworpen aan de straffen van deze wetten. De kerk heeft uiteraard geen jurisdictie over deze mensen. Als er vastgesteld wordt dat leden van onze kerk het meervoudig huwelijk leven worden zij geëxcommuniceerd, de meest zware maatregel die onze kerk kan opleggen aan haar leden. Niet alleen zijn deze mensen in overtreding van wetten van het land, zij overtreden ook de wetten van de kerk. Het 12e artikel van ons geloof is hier heel duidelijk over. Wij geloven onderworpen te moeten zijn aan koningen, presidenten, heersers en overheidsdienaren, en de wet te moeten gehoorzamen, eerbiedigen en hooghouden. Iemand kan niet de wet eerbiedigen en overtreden op hetzelfde moment'.

De naam mormonen is een bijnaam die vaak wordt gebruikt om de Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen en haar leden aan te duiden. Het is niet accuraat om deze term voor andere personen of organisaties te gebruiken. De term Mormon is van toepassing in namen als Boek van Mormon, en het woord mormoons als bijvoeglijk naamwoord in namen zoals Mormoons Tabernakelkoor en in termen als mormoonse pioniers.

De termen mormoonse fundamentalisten en mormoonse splintergroepen worden over het algemeen, hoewel niet correct, gebruikt door sommige media om personen of organisaties aan te duiden die polygamie bedrijven. Deze termen zijn misleidend daar deze omschrijving de indruk geven dat deze personen of organisaties op enige wijze zijn verbonden met de mormonen of De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen.

Polygamisten die af en toe het nieuws halen zijn geen afsplitsingen van onze kerk. Zij hebben op geen enkele wijze een relatie met De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Daar polygamisten in geen enkele verbinding staan met de mormoonse kerk zijn het dus geen mormonen.
Een meer accurate omschrijving is de term polygamist of polygamisten sekte of polygamisten kerk of polygamisten groep etc.

Wij verzoeken u om de kerk zo mogelijk bij haar volledige naam te noemen namelijk De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen. Hoewel de officiële naam niet wordt afgekort is de afkorting de Kerk van Jezus Christus wel acceptabel.

Hebt u het over kerkleden dan stellen wij leden van Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen voor. Als afkorting heeft heiligen der laatste dagen de voorkeur boven mormonen.

De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen is één van de snelst groeiende christelijke kerken ter wereld met meer dan 11 miljoen leden. De kerk vult het evangelie van Jezus Christus op een praktische manier in door o.a. mensen te helpen bij het opbouwen van gelukkige en sterke gezinnen. Ook stimuleert zij genealogie als middel om de banden met onze voorouders te versterken. Het hoofdkantoor van de kerk is gevestigd in Salt Lake City (Utah) in de Verenigde Staten. Gordon B. Hinckley is profeet en president van de kerk.

Voor nadere informatie:
De Kerk van Jezus Christus van de Heiligen der Laatste Dagen Ineke den Hollander

023-5263517
www.lds.org

The Communication Force
Klaas Klunder

020-5470199

06-53225840
klaask@communicationforce.com

21 feb 02 14:53