Gemeente Utrecht

Deel Transferium Westraven uit voorzorg gesloten

Deel Transferium Westraven uit voorzorg gesloten

Het Parkeerbedrijf van de Gemeente Utrecht heeft een deel van het bovenste parkeerdek van het Transferium Westraven uit voorzorg gesloten. De maatregel is genomen nadat gisteren bij inspectie is gebleken dat scheuren in de betonconstructie, die al eerder waren geconstateerd, groter zijn geworden. De gemeente wil geen enkele risico lopen op mogelijke ongelukken. De garage heeft in totaal drie parkeerlagen. Het eerste en tweede parkeerdek blijven open voor gebruik. De gemeente stelt de bouwer aansprakelijk voor een groot deel van de geconstateerde mankementen. De totale herstel kosten worden begroot op circa 450.000 euro.

Naar aanleiding van opmerkingen van gebruikers over enkele gebreken heeft de gemeente al in juni 2001 polshoogte genomen bij het Transferium en direct daarna opdracht gegeven voor een onderzoek naar de bouwkundige staat van het gebouw. Hierbij is een groot aantal, onder andere constructieve, mankementen aan het licht gekomen die niet in een nieuwbouwproject aanwezig mogen zijn. Voor het merendeel van de mankementen zal de gemeente de bouwer aansprakelijk stellen. Daarbij gaat het om scheuren in de betonconstructie, lekkage in de toren en slecht schilderwerk. Andere kleinere mankementen zijn de oorzaak van beslissingen die door de gemeente zelf zijn genomen in het voortraject van het bouwproject. Deze hebben betrekking op verzakking van straatwerk en belijning.

Transferium Westraven ligt aan de Griffioenlaan en is juni 2001 opgeleverd. De gemeente Utrecht is samen met de exploitant APCOA Parking Nederland B.V. verantwoordelijk voor het onderhoud en de algemene staat van het gebouw.