Gemeente Rotterdam

Ontwikkelingsvisie Hoboken

(19-2) Het College van B. en W. heeft de ontwikkelingsvisie voor Hoboken vastgesteld. Het Academisch Ziekenhuis Rotterdam (AZR) en de Faculteit Geneeskunde van de Erasmus Universiteit gaan op de huidige locatie op het Hobokenterrein een nieuw medisch centrum bouwen. Het gebied Hoboken is strategisch gelegen in het centrum van Rotterdam tussen de binnenstad en de rivier. Bovendien bestaat het grootste gedeelte van de bebouwing uit bovenstedelijke voorzieningen.

Om de nieuwbouwplannen voor het medisch complex optimaal te integreren in de ruimtelijke en economische omgeving van de stad hebben de gemeente Rotterdam en Erasmus MC nauw samengewerkt aan een ontwikkelingsvisie voor Hoboken. Uitgangspunt is dat de toppositie van het medisch complex wordt gewaarborgd en dat het beter wordt geïntegreerd in de stad.
Voor de inbedding van het medisch complex in de binnenstad zijn vijf stedenbouwkundige randvoorwaarden geformuleerd. Zo worden 'buiten het complex om', tussen stad en rivier twee attractieve verbindingen gerealiseerd. Het gebied wordt maximaal aangetakt op de verschillende netwerken van de omliggende stad en krijgt een oriëntatie op en uitstraling naar alle zijden van de stad. Het stedelijk karakter van het complex wordt versterkt.

De ontwikkelingsvisie, die als kader dient voor de ruimtelijke investeringen binnen en buiten het complex van Erasmus MC en de gemeente, is gebaseerd op deze stedenbouwkundige randvoorwaarden. De visie is tevens de onderlegger voor stedenbouwkundige uitwerkingsplannen en een nieuw bestemmingsplan Hoboken en moet de condities scheppen voor de versterking van de economische betekenis van het Academisch-medisch complex. Erasmus MC is met 9000 medewerkers één van de grootste werkgevers in Rotterdam in een kansrijke en groeiende sector voor de stedelijke economie.

De enorme vernieuwingsopgave van het complex zal zeker 15 jaar in beslag nemen. De start van de nieuwbouw is gepland rond 2004. De eerste sloop - en verleggingswerkzaamheden vinden in 2002 plaats. Zo zal de hoofdentree van het Dijkzigt ziekenhuis tijdelijk (voor een periode van tien jaar) worden verplaatst naar de 's-Gravendijkwal. Tijdens de bouw blijft het gehele ziekenhuis in bedrijf.

De Raadscommissie Ruimtelijke Ordening en Grondzaken heeft bij de bespreking van de ontwikkelingsvisie Hoboken speciale aandacht gevraagd voor een goede inpassing van het complex in de omgeving, een goede ontsluiting met het openbaar vervoer, de toegankelijkheid en de bereikbaarheid, waaronder een verbreding van de groene infrastructuur. Ook vroeg de commissie aandacht voor de mogelijkheden van dubbel grondgebruik.