GroenLinks


-

GroenLinks: geen dubbelfunctie Europarlementariër Palacio

19 februari 2002

Europarlementariër Palacio is voorzitter van een belangrijke commissie van het Europees Parlement. Tegelijkertijd vertegenwoordigt ze de Spaanse nationale regering in de Conventie, die de toekomstlijnen van Europa gaat uitstippelen. "Deze opeenstapeling van functies leidt gemakkelijk tot belangenverstrengeling. Palacio moet een van de twee functies opgeven," aldus GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg.

Ana Palacio Vallelersundi Ana Palacio Vallelersundi, lid van het Europees Parlement voor de Spaanse partij Alleanza Popular, werd begin januari voorzitter van de commissie vrijheden en rechten van de burger, justitie en binnenlandse zaken van het Europees Parlement. Niet lang daarna bleek dat zij de vertegenwoordiger namens de Spaanse regering in de Conventie is. De Conventie is een vergadering van leden van nationale parlementen, regeringen en europarlementariërs die zich gaan bezinnen op de toekomst van Europa. De uitkomst wordt gebruikt bij de onderhandelingen voor een nieuw EU-verdrag in 2004.

Onverenigbaar
Twee weken geleden sprak de Groenen/EVA-fractie, waar GroenLinks deel van uitmaakt, Palacio aan op de door haar beklede functies. Palacio werd informeel om opheldering gevraagd over haar activiteiten. De gevraagde verklaring is tot dusver uitgebleven. Buitenweg vindt de taken van Palacio onverenigbaar: "Nog even afgezien van de zware belasting die een goede vervulling van een commissievoorzitterschap met zich meebrengt, denk ik dat zo'n functie, zeker op zo'n gevoelig terrein, zich niet laat verenigen met een regeringsfunctie. De rol van het Europees Parlement is een andere dan die van de Europese Raad van Ministers."

Terugtrekken
Buitenweg vindt het verstandig als Palacio haar rol in de Conventie opgeeft. "Zo niet dan zal ze het voorzitterschap van de parlementscommissie voor de duur van de Conventie over moeten laten aan haar eerste vice-voorzitter." Dinsdagmiddag 19 februari zal Buitenweg, bij aanvang de vergadering van de commissie vrijheden en rechten van de burger, justitie en binnenlandse zaken, Palacio publiekelijk vragen zich terug te trekken als vertegenwoordiger in de Conventie.


-
Meer weten? E-mail info@groenlinks.nl