Partij van de Arbeid

PERSBERICHT PvdA

Den Haag, 21 februari 2002

REACTIE PvdA OP DE WAO-VOORSTELLEN VAN D66

De voorstellen die de Tweede-Kamerfractie van D66 vandaag heeft gedaan voor de aanpak van de WAO gaan uit van behoud van werk en terugkeer naar de arbeidsplaats. Daarmee sluiten de uitgangspunten van D66 goed aan bij de denkbeelden van de PvdA.

Ook voor D66 geldt dat het hoge aantal arbeidsongeschikten niet in eerste instantie een financieel probleem is maar een sociaal vraagstuk van de eerste orde.

Om de mensen in de bedrijven te houden en de gedeeltelijk arbeidsongeschikten die nu buiten het arbeidsproces staan terug te laten keren naar de bedrijven is een gezamenlijk inzet nodig van werkgevers én werknemers.

Terecht wordt veel aandacht gegeven aan de keurings- en uitvoeringspraktijk; zowel D66 als de PvdA hebben daar in de afgelopen jaren herhaaldelijk in en buiten de Tweede Kamer op gewezen.

Psychisch zieken worden niet systematisch van WAO-rechten uitgesloten. Niet een dergelijke botte bijl, maar duurzaamheid (met de grens op 5 jaar) en volledige arbeidsongeschiktheid behoren de criteria te zijn voor toegang tot de WAO.

De PvdA pleit er wel voor dat de keuringsartsen meer houvast krijgen om het duurzaamheidcriterium te kunnen toepassen.

D66 wil blijkens hun nota De hoogste tijd de Wet Pemba nog niet intrekken en de uitkeringen voor volledig arbeidsongeschikten nog niet verhogen, zoals wordt bepleit in het akkoord op hoofdlijnen van de SER.

Interessant is de terugkeer van het idee van het verplichte quotum: de plicht voor bedrijven om voor een minimumdeel van hun personeelsbestand (vacatures) plaats te maken voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten, al zullen er nog praktische problemen zijn om dat idee in te voeren.

De stellingname van D66 maakt het des te interessanter de reactie af te wachten van de SER, die immers bezig is met de uitwerking van zijn in maart te publiceren advies.

Voor nadere informatie: José Smits 06-50 66 10 27