Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
A G A L E V - F R A C T I E
V L A A M S P A R L E M E N T

Brussel, 21 februari 2002

Vlaamse overheid moet schadevergoeding vragen aan Israël


Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux wil dat de Vlaamse regering een inventaris maakt van de schade die het Israëlische leger heeft aangebracht aan Palestijnse infrastructuur die (mede)gefinancierd werd door de Vlaamse overheid en Vlaamse ngo's. Als hieruit blijkt dat Vlaamse projecten in Palestina beschadigd of vernietigd werden, zal hij minister Van Grembergen vragen hiervoor een schadeclaim bij Israël in te dienen.

Eloi Glorieux deed deze verklaring naar aanleiding van een hoorzitting met twee vertegenwoordigsters van de Israëlische en Palestijnse vredesbeweging, die vanochtend in de Commissie Buitenlandse Betrekkingen van het Vlaams Parlement plaatsvond.
Debby Lerman, een Israëlische vrouw uit Tel Aviv en Samia Bamieh, een Palestijnse uit Ramallah, brachten samen een eensluidende getuigenis over hoe de geweldspiraal in de bezette Palestijnse gebieden en in Israël steeds meer de ganse samenleving ontwricht en een duurzame en rechtvaardige oplossing van het conflict onmogelijk maakt. Ze verwerpen alle geweld in de regio, van wie het ook uitgaat, maar erkennen dat de sleutel voor een staakt-het-vuren voornamelijk bij de regering Sharon ligt. "Wanneer Israël de bezetting van de Palestijnse gebieden opgeeft en onderhandelingen zou starten voor de erkenning van Palestina, zullen in een mum van tijd alle kinderen, vrouwen en mannen in beide landen in veiligheid en vrede leven", luidde hun boodschap.

Mevrouw Lerman en mevrouw Bamieh veroordeelden met klem de systematische vernietiging door het Israëlische leger van burgerinfrastructuur in Palestina, zoals wegen, scholen, hotels, bruggen, havens, TV- en radiostations, olijfboomgaarden en huizen. De meeste van deze bouwwerken werden door de Europese Unie gefinancierd. De Joodse en Palestijnse vrouwen riepen de EU-landen op om schadevergoeding te eisen bij de Israëlische autoriteiten.

Eloi Glorieux diende in die zin reeds een vraag in bij minister van Buitenlandse Betrekkingen, Paul Van Grembergen. Deze vraag zal volgende week in de commissie behandeld worden.

Eloi Glorieux,
Vlaams Volksvertegenwoordiger

---
Meer informatie:
Agalev fractie, Vlaams Parlement, 1011 Brussel
Tel. 02-552 13 84 Fax 02-552 16 33
e-mail: vl.parlm@agalev.be
http://www.agalev.be/vlaamsparlement/