Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Besmettelijke dierziekten en reizigers

Verspreid geen besmettelijke dierziekten

* Gedragsregels
* Vermijd elk risico
* Europese lidstaten
* Landen vermeld in het landenoverzicht
* Overige landen
* Meest voorkomende besmettelijke dierziekten * Landenoverzicht
* Meest gestelde vragen over reizen en besmettelijke dierziekten

neem geen dierlijke producten mee op reis vermijd contact met runderen, varkens, schapen en geiten reinig uw schoenen na een wandeling op het platteland

In veel landen in de wereld heersen besmettelijke dierziekten, zoals mond- en klauwzeer (MKZ) en varkenspest. Ook in Nederland is duidelijk geworden hoe rampzalig een uitbraak van MKZ kan zijn voor mensen en dieren.

---

Gedragsregels

Het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij roept reizigers daarom op om maximale voorzichtigheid aan de dag te leggen en u aan de volgende gedragsregels te houden:
* Neem geen dierlijke producten (vlees, vleeswaren, kaas of andere melkproducten, huiden, jachttrofeeën) mee op reis, zelfs niet in kleine hoeveelheden.
* Vermijd tijdens uw vakantie contact met landbouwhuisdieren zoals runderen, schapen, geiten en varkens. Dit geldt in het bijzonder als u ook in Nederland in contact komt met deze dieren. Dek daarbij ook aan de kinderboerderijen!
* Mest is ook een bron van besmetting; als u door weilanden hebt gewandeld of over paden waar mest ligt, is dit een mogelijk risico. Daarom is het belangrijk dat u uw schoenen reinigt voordat u verder- of terugreist.

Vermijd elk risico

De meeste dierziekten zijn niet gevaarlijk voor mensen. Wel kunnen mensen een rol spelen in de verspreiding van deze ziekten door contact van kleding of bagage met besmette dieren, mest en via dierlijke producten (etenswaren, maar ook onbewerkte huiden, wol en jachttrofeeën). Virussen kunnen zeer lang actief blijven en besmetting veroorzaken.
Neem dus geen dierlijke producten mee over de grens en vermijd direct contact met landbouwhuisdieren (koeien, schapen, geiten en varkens) in andere landen. Dit zijn in feite de gedragsregels die in Nederland golden tijdens de MKZ-crisis. Ook als in uw vakantieland en in Nederland geen besmettelijke dierziekte heerst, is het toch verstandig u te houden aan deze gedragsregels. Er kan namelijk al een besmetting zijn zonder dat een uitbraak geconstateerd wordt. Zo kunnen schapen en geiten het MKZ-virus dragen, zonder dat ze ziekteverschijnselen vertonen.

Wie toch dierlijke producten wil meenemen, moet rekening houden met het volgende:
Vakantiegangers mogen uit een aantal landen dierlijke producten meenemen, maar nooit meer dan 1000 gram, voor eigen gebruik. Er gelden verschillende regels voor dierlijke producten uit:

* Europese lidstaten.
* Landen vermeld in het landenoverzicht
* Overige landen.

up Europese lidstaten

Uit de Europese lidstaten mogen reizigers dierlijke producten voor eigen gebruik mee terugnemen, tenzij de Europese Unie anders bepaalt in verband met een uitbraak van een besmettelijke dierziekte.

In het Verenigd Koninkrijk is sinds 20 februari 2001 MKZ aanwezig. Vanuit het Verenigd Koninkrijk mogen de volgende producten dan ook niet meegenomen worden.
* vers vlees
* niet-gesteriliseerde vleesproducten (zoals worst en vleeswaren). Producten die in blik of pot zitten zijn gesteriliseerd, die mag u dus wel meenemen.
* dagverse melkproducten, zoals melk, yoghurt en vla. Houdbare melk mag dus wel. (Behandelde zuivelproducten zoals boter, houdbare melk en kaas kunnen geen mkz-virus bevatten).

up Landen vermeld in het landenoverzicht

Als een land in het landenoverzicht vermeld staat mogen reizigers bepaalde dierlijke producten mee terug nemen naar Nederland. Welke producten mee terug genomen mogen worden, staat in de tabel aangegeven.
Als er een kruisje staat onder bijvoorbeeld 'rund' betekent dit dat u geen runderproducten mee naar Nederland mag terug nemen.

up Overige landen

Als een land niet vermeld staat in het landenoverzicht en geen Europeese lidstaat is dan is het niet toegestaan om daar vandaan dierlijke producten mee terug te nemen naar Nederland.

up Meest voorkomende besmettelijke dierziekten

In veel landen in de wereld heersen besmettelijke dierziekten. Informatie over dierziekten vindt u op www.oie.int, de website van de Office International des Epizooties, de wereldorganisatie voor dierziekten.

Op deze site staat o.a. actuele informatie over uitbraken van dierziekten over de hele wereld en een overzicht en beschrijving van de belangrijkste dierziekten per diersoort.

Ook in Europa komen ze regelmatig voor.
* Mond- en Klauwzeer (uitbraken in Europa vanaf 1941) * Klassieke Varkens Pest (uitbraken in Europa vanaf 1917) * Afrikaanse Varkens Pest (uitbraken in Europa vanaf 1974) * Runderpest (uitbraken in Europa vanaf 1881)

up Meest gestelde vragen over reizen en besmettelijke dierziekten

up Reageren
Homepage

---