Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Ontmoetingscentrum Nieuwegein
In Nieuwegein is op 11 januari door de lokale thuiszorgorganisatie Vitras het Ontmoetingscentrum voor mensen met dementie en hun mantelzorgers geopend. Dit initiatief is een vervolg op soortgelijke projecten in Amsterdam, Amstelveen, Badhoevedorp, Uithoorn, Hoofddorp, Nijmegen, Haarlem en Groningen. Het Trimbos-instituut heeft in samenwerking met de Vrije Universiteit te Amsterdam en het UMC-Sint Radboud het ontmoetingscentrum in Nieuwegein en in Nijmegen geïmplementeerd. Er wordt samengewerkt met verschillende zorg-en welzijnsinstellingen in de regio. Het zorgkantoor Anova en de gemeente Nieuwegein geven subsidie. Het overheidsbeleid is erop gericht ouderen zo lang mogelijk thuis te laten wonen en dat is meestal ook de wens van hen zelf. Voor mensen met dementie kan dat alleen als er opvang voor hen is en steun gegeven wordt aan de verzorgers (mantelzorgers), die zelf ook de kans lopen op psychische problemen wanneer de belasting te zwaar wordt. Nederland telt ruim 175.000 mensen met dementie. Circa tachtig procent van hen woont thuis en heeft op de een of andere manier behoefte aan ondersteuning. Het ontmoetingscentrum biedt dergelijke steun.
Onderzoek van de Vrije Universiteit bij twee Amsterdamse centra heeft aangetoond dat de formule van ontmoetingscentra voor ouderen met dementie en hun verzorgers goed werkt. De centra hebben een positief effect op de draagkracht van de verzorgers en op het functioneren van mensen met dementie, die hierdoor minder gedragsproblemen vertonen en langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.
De centra onderscheiden zich van het reguliere aanbod, door het bieden van ondersteuning aan zowel ouderen met dementie als aan hun verzorgers. Voor de verzorgers, de zogenaamde mantelzorgers, bestaat het programma uit informatieve bijeenkomsten, gespreksgroepen en een spreekuur. De mensen met dementie kunnen drie dagen per week de dagsociëteit bezoeken die gevestigd is in een wijkcentrum, of een andere laagdrempelige voorziening. De begeleiding is gericht op wat dementerenden nog kunnen en sluit zoveel mogelijk aan bij hun interesses.
Het programma wordt uitgevoerd door een vast team van hulpverleners, dat op de hoogte is van zowel de situatie thuis als de gang van zaken op de dagsociëteit en dat ook bekend is met de plaatselijke sociale kaart, zodat de weg naar extra hulp of doorverwijzing bij de hand is. Door de Vrije Universiteit wordt samen met het Trimbos-instituut en de Katholieke Universiteit Nijmegen onderzoek gedaan naar het functioneren van zowel de nieuwe, als de bestaande ontmoetingscentra. Gekeken wordt welke varianten mogelijk zijn in de oorspronkelijke opzet en uitvoering, en welke mogelijkheden en obstakels er zijn voor verdere landelijke implementatie van de ontmoetingscentra. Het project wordt gefinancierd door Zorg Onderzoek Nederland, Stichting Zomerpostzegels, VSB-fonds en Sluytermans en van Loo, de stichting Valerius en de provincies Utrecht en Gelderland.
* Ina Boerema
iboerema@trimbos.nl
Jacomine de Lange
jlange@trimbos.nl

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11