Trimbos Instituut

Nieuwsflits

Jonge allochtonen en hulp bij psychische problemen De opvattingen van Marokkaanse en Turkse jeugdigen over psychische problemen en het zoeken van hulp daarvoor liggen dichter bij de opvattingen van Nederlandse jeugdigen dan de opvattingen van hun ouders bij die van de Nederlandse ouders. Die verschillen in opvatting hebben onder andere te maken met het verschil in maatschappelijke omstandigheden, het ontbreken van een netwerk van familie en vrienden en een verschil in de rol van het geloof in het leven van de betrokkenen. Dat blijkt uit vijf deelonderzoeken die tussen april 1999 en april 2001 door het Trimbos-instituut zijn uitgevoerd onder jonge allochtonen en onder zorgaanbieders. De resultaten hiervan zijn onlangs gepubliceerd in het boekje Jonge allochtonen en hulp bij psychische problemen. Doel van de onderzoeken was meer te weten te komen over de vraag: Wat is goede kwaliteit van hulpverlening aan allochtone jeugdigen en hun ouders? De deelonderzoeken richtten zich op allochtone en autochtone scholieren, Marokkaanse en Nederlandse moeders, jeugdige Marokkaanse, Turkse en Nederlandse cliënten van de ambulante GGZ, verwijzers van jonge allochtonen naar de ambulante GGZ en tenslotte instellingen voor ambulante GGZ. De uitkomsten kunnen worden gebruikt om de kwaliteit en toegankelijkheid van de ambulante GGZ voor jonge allochtonen met psychische problemen en hun ouders te verbeteren.
Op basis van de onderzoeksresultaten is een lijst samengesteld met aandachtspunten en aanbevelingen voor verbetering van de ambulante GGZ voor met name Marokkaanse en Turkse jongeren en hun ouders. Hierin zijn aanbevelingen opgenomen gericht op het verbeteren van de toegankelijkheid van de instellingen, gericht op de inhoud van de hulpverlening en gericht op organisatorische voorwaarden die nodig zijn. Deze aanbevelingen worden meegenomen in het Actieplan interculturalisatie van de GGZ van GGZ Nederland.

Karen Hosper, Carolien Konijn en Wilma Vollebergh: Jonge allochtonen en hulp bij psychische problemen. Uitgave: Trimbos-instituut. Kostprijs ¤ 17,02 (inclusief verzendkosten). Bestellen: (030) 297 11 80 of fax (030) 297 11 11 onder vermelding van Trimbos-reeks 2001-7.

* Wilma Vollebergh
wvollebergh@trimbos.nl

Colofon

Het Trimbos-instituut is een onafhankelijk landelijk kennisinstituut voor de GGZ en verslavingszorg met als doel de geestelijke gezondheid van mensen te bevorderen.
Nieuwsflitsen voorziet mensen die betrokken zijn bij de GGZ en verslavingszorg kort en bondig van informatie over activiteiten, diensten, producten en resultaten van het Trimbos-instituut. Nieuwsflitsen mag vrijelijk worden gekopieerd en verspreid.

Redactie
Henk Maurits (030) 297 11 38
hmaurits@trimbos.nl
Henk Verburg (030) 297 11 00
hverburg@trimbos.nl

Opmaak
Heidie Wisselo

Adreswijzigingen
Peter Stark,
pstark@trimbos.nl

Belangrijke telefoonnummers

Bestellingen 030 297 11 80
Helpdesk Preventie (LSP/LOP) 030 297 11 51
Drugs Infolijn 0900-1995
Chinese gokhulp infolijn 030 297 11 33

Trimbos-instituut
Netherlands Institute of Mental Health and Addiction Da Costakade 45
Postbus 725 3500 AS Utrecht
Telefoon (030) 297 11 00
Fax (030) 297 11 11