---

Ministerie van Defensie



---

Zeven Provinciën in IJmuiden

Eerste reis van 'De Zeven Provinciën' onder marinevlag

21-02-2002

Het luchtverdedigings- en commandofregat 'De Zeven Provinciën' is vanmiddag (21 februari) in Amsterdam aangekomen. Het was de eerste vaartocht van het nieuwe fregat onder de vlag van de Koninklijke Marine. 'De Zeven Provinciën' is het weekeinde in de hoofdstad omdat 400 jaar geleden de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) werd opgericht. Tijdens de vaartocht van IJmuiden naar Amsterdam via het Noordzeekanaal was de Bevelhebber der Zeestrijdkrachten, vice-admiraal C. van Duyvendijk gastheer van onder meer de Amerikaanse generaal William F. Kernan (Commander Supreme Allied Commander Atlantic), Dr. Richard J. Danzig (voormalige onderminister van de Amerikaanse marine) en Dr. Willem F. van Eekelen (voormalig minister van Defensie en voormalig secretaris-generaal van de WEU).

'De Zeven Provinciën' werd vorige week door scheepswerf Koninklijke Schelde Groep in Vlissingen overgedragen aan de marine. In Amsterdam vinden de komende dagen verschillende festiviteiten plaats in het kader van het 400-jarig bestaan van de VOC. Zo wordt morgen een symposium gehouden onder de naam 'World Wide Waters'. Het belang van de zee en de zeevaart voor de welvaart en stabiliteit in de wereld staat centraal tijdens dit symposium.

In het weekeinde liggen de replica van het voormalig VOC-schip "Amsterdam" en het nieuwe fregat "De Zeven Provinciën" naast elkaar afgemeerd in de haven van Amsterdam. De schepen zijn zaterdag 23 en zondag 24 februari opengesteld voor het publiek.

'De Zeven Provinciën' is 122 meter lang en 17 meter breed bij een waterverplaatsing van ongeveer 6.000 ton. De bemanning bestaat uit maximaal 200 koppen. Op 19 april stelt Hare Majesteit de Koningin het schip officieel in dienst bij de marine. Pas daarna is sprake van 'Hr. Ms. De Zeven Provinciën'. Ter vergelijking: Het VOC-schip 'Amsterdam' is 48 meter lang, 11,6 meter breed en heeft een waterverplaatsing van 1100 ton. De in verhouding kleine Oostindiëvaarder voert 57 kanons. (foto: Sjoerd Hilckmann, CAVDKM)

Informatie over het bezoek van 'De Zeven Provinciën' aan Amsterdam