Ministerie van Buitenlandse Zaken


---

Persbericht

Ministerie van Buitenlandse Zaken

21 februari 2002

Minister Herfkens en de strijd tegen kinderarbeid

Minister Herfkens houdt op 25 februari a.s. om 10.00 uur, in het Kurhaus hotel in Scheveningen, een toespraak ter gelegenheid van de internationale conferentie over kinderarbeid (Combating Child Labour). Voor een publiek van werkgevers- en werknemersorganisaties, arbeidsinspecties, vertegenwoordigers van overheden, ngo's en multilaterale organisaties uit Westerse landen en een groot aantal ontwikkelingslanden zal minister Herfkens ingaan op de mogelijkheden en verantwoordelijkheden van de aanwezigen om een oplossing te vinden voor de 250 miljoen werkende kinderen op de wereld. Andere sprekers zijn minister Vermeend van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en directeur-generaal Somavia van de International Labour Organisation (ILO).

Ontwikkelingssamenwerking heeft de bestrijding van kinderarbeid hoog op de agenda staan en het onderwerp zal een van de belangrijkste punten zijn bij de komende Kindertop van de Verenigde Naties in New York in mei a.s. Armoede is hoofdoorzaak van kinderarbeid; financiele tekorten in huishoudens worden vaak aangevuld met inkomsten uit kinderarbeid. Van de 250 miljoen werkende kinderen in de leeftijd van 5 - 14 jaar, werken zo'n 120 miljoen kinderen meer dan 9 uur per dag. Velen werken als kindsoldaat, verrichten dwangarbeid om familieschulden af te lossen, handelen in drugs of worden gedwongen in de prostitutie te werken. De strijd tegen kinderarbeid, waarin Nederland nauw samenwerkt met de ILO, heeft inmiddels geresulteerd in een belangrijk verdrag, de ILO-conventie 182, die landen verplicht zelf een actieprogramma op te stellen om de ergste vormen van kinderarbeid uit te bannen. Honderdzestien landen hebben deze conventie inmiddels ondertekend.

Nederland is een belangrijke donor en besteedt ruim 18 miljoen euro om de ergste vormen van kinderarbeid, zoals schuldslavernij, kinderprostitutie en drugshandel, tegen te gaan. Ook zijn onlangs partnershipprogramma's aangegaan met Unicef (27 miljoen euro) en ILO (46 miljoen euro) waarin de bestrijding van kinderarbeid een belangrijk onderdeel is. Verder is het programma met FNV Mondiaal verhoogd met 38 miljoen euro voor het verder versterken van vakbonden in ontwikkelingslanden.

Nederland helpt deze landen verder bij het opzetten van speciale programma's en het bieden van alternatieven zoals kredieten en onderwijs aan kinderen en families.

Kinderarbeid en onderwijs zijn nauw met elkaar verbonden. Aan de ene kant verhindert kinderarbeid de schoolgang van kinderen en aan de andere kant bevordert het ontbreken van leerplicht en voor ouders vaak moeilijk te betalen onderwijs, kinderarbeid. Ontwikkelingssamenwerking vraagt internationaal meer aandacht voor een goede afstemming en uitwerking van programma's gericht op kinderarbeid en onderwijs in ontwikkelingslanden. Het intensiveren van onderwijsprogramma's is in de strijd tegen kinderarbeid dan ook van cruciaal belang.

Naast gratis, verplicht en goed onderwijs zijn ook nog andere factoren die meewerken aan de bestrijding van kinderarbeid zoals een goed functionerende vakbonden, die door het stellen van hogere lonen en betere arbeidsvoorwaarden de kans op kinderarbeid aanzienlijk doen verminderen. Maar ook de rol van multinationals en een verantwoord maatschappelijk beleid mag in deze niet ontbreken. Ontwikkelingssamenwerking vraagt Nederlandse ondernemingen om de OESO richtlijnen te onderschrijven en er op toe te zien dat hun toeleveranciers die gebruik maken van kinderarbeid op hun verantwoordelijkheid worden gewezen.

Een aantal feiten:

§ Kinderarbeid is de laatste jaren toegenomen door stijgende armoede, droogte, burgeroorlogen en aids-epidemie

§ Kinderarbeid is op te lossen door goed, gratis en verplicht (basis)onderwijs, leeftijdsgrenzen in te voeren en een goed functionerende arbeids- en onderwijsinspectie. Daarbij een aanpassing van wetgeving, verbetering in inkomens- en werkgelegenheidssituatie van volwassenen.

§ De meeste kinderen die arbeid verrichten zijn werkzaam in de informele sector (landbouw en dienstverlening). Slechts 5 procent werkt direct op export gerichte industrie en mijnbouw. Het is echter moeilijk na te gaan hoeveel kinderen betrokken zijn bij productie voor wereldmarkt, vanwege uitbestedngscontracten en tussenpersonen.

§ Kinderen in gebonden arbeid of slavenarbeid is een van de meest verwerpelijke vormen van uitbuiting van kinderen. Gebonden arbeid is een feodaal stelsel van schuldbinding waarbij werkgevers via het verstrekken van een lening tegen woekerrente een gezin verplichten voor zich te laten werken.

Cijfers:

§ Meer dan 650 miljoen kinderen leven in armoede.

§ 250 miljoen kinderen werken wereldwijd.

§ 130 miljoen kinderen hebben geen toegang tot basisonderwijs.

§ Elke dag komen er 80.000 werkende kinderen bij.

§ 10 miljoen kinderen werken in slavernij in Zuid Oost Azie

§ In Afrika werkt 1 op de 3 kinderen.