Artsennet

KNMG: inzetten op betere organisatie orgaandonatie

De KNMG kan zich vinden in de conclusie van ZonMw uit het Evaluatierapport over de Wet op de Orgaandonatie (WOD), dat op organisatorisch gebied nog verbeteringen zijn aan te brengen in de uitvoering van de WOD. Zo kan aan de publieksvoorlichting, aan de kennis van artsen en verpleegkundigen over orgaandonatie en aan de organisatie van donorwerving nog het nodige worden verbeterd. Op dergelijke organisatorische aspecten moet naar de mening van de KNMG dan ook met spoed worden ingezet.

Scholing en voorlichting van artsen en het herinrichten van de organisatie van de donorwerving, zodanig dat artsen eerder en meer direct worden ondersteund bij hun taken rondom orgaandonatie, zijn daarbij voor de KNMG de belangrijkste speerpunten. De KNMG onderschrijft eveneens de aanbeveling dat orgaan- en weefseldonatie deel moet uitmaken van de daarvoor in aanmerking komende medisch-specialistische opleidingen.

Beslissysteem
In het rapport worden uiteenlopende factoren benoemd die ertoe bijdragen dat belangrijke doelstellingen van de WOD, te weten het bevorderen van de rechtszekerheid en het bevorderen van het aanbod van donororganen, op dit moment niet worden gehaald. Uiteraard baart dit ook de KNMG grote zorgen. ZonMw vindt het op dit moment echter nog te vroeg om het beslissysteem in de WOD te wijzigen. De KNMG kan zich daarin vinden, maar vindt wel dat het maatschappelijk debat over het beslissysteem breed moet worden voortgezet en dat ook de politiek zich alvast moet beraden op een mogelijke verandering in het beslissysteem. In het Evaluatierapport ziet de KNMG in elk geval geen enkele aanleiding om terug te komen op haar eerder uitgesproken voorkeur voor een gemengd systeem van toestemming en bezwaar. Ten opzichte van het huidige systeem heeft zo'n systeem in elk geval als voordeel dat het aantal weigeringen van nabestaanden van overledenen die zich niet hebben laten registreren, erdoor zou kunnen afnemen. Het beslissysteem voor orgaandonatie moet volgens de KNMG een centrale plaats krijgen in de tweede evaluatie van de WOD, zodat daarna een weloverwogen besluit kan worden genomen.

logo
Patiëntenpalet

Congres KNMG - ZonMw
7 en 8 maart 2002
accreditatie voor congres online inschrijven

Verkiezingen 2002

Vergelijking verkiezings-programma's op zorgthema's, verklaring van het Haagse jargon en sites die het laatste verkiezingsnieuws bieden. Een overzicht van sites op internet over de verkiezingen.

exclusief leden

Een aantal diensten op de KNMG-site is exclusief voor leden. Nadat u bent ingelogd ziet u deze extra optie in het linkermenu.

© copyright 2002 KNMG home