Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMA

NMa: introductie no cure no pay bij letselschade mogelijk

Persbericht 02-04

Den Haag, 21 februari 2002

NMa: introductie no cure no pay bij letselschade mogelijk

12)Consumenten moeten bij letselschadezaken een advocaat kunnen inhuren op basis van no cure no pay. Dit betekent dat zij met hun advocaat kunnen afspreken dat zij hem pas een honorarium verschuldigd zijn als hij een gunstig resultaat boekt. Op dit moment is dit niet mogelijk aangezien de Nederlandse Orde van Advocaten (NOVA) haar leden verbiedt te declareren op basis van no cure no pay. Volgens de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) moet dit verbod voor letselschadezaken komen te vervallen, omdat letselschade-advocaten hierdoor beperkt worden in hun vrijheid om zelf hun declaratiemethode te bepalen. Zij zijn hierdoor in het nadeel ten opzichte van andere aanbieders op deze markt die geen advocaat zijn. Het aanbieden van (no cure no pay) vergroot de toegankelijkheid van minder-draagkrachtigen tot de advocatuur en daarmee de rechter.

Het verbod op het declareren op basis van no cure no pay maakt onderdeel uit van de gedragsregels van de NOVA. Voor letselschade-advocaten acht de NMa dit verbod in strijd met de Mededingingswet. De NMa ziet af van het opleggen van een boete ondermeer omdat de Advocatenwet binnenkort op een aantal punten wordt gewijzigd. Dit betekent dat als NOVA zou besluiten deze gedragsregels toch te willen handhaven ze deze bij verordening zou moeten vaststellen. Op een dergelijke verordening zou het kartelverbod niet van toepassing zijn.

De NMa heeft de zaak onderzocht naar aanleiding van een klacht van een letselschade-advocaat die zich door het verbod van de NOVA om op basis van no cure no pay te declareren belemmerd voelde in zijn beroepsmogelijkheden. De NOVA-regels verbieden advocaten niet alleen om cliënten slechts bij het behalen van een bepaald resultaat een bedrag in rekening te brengen (no cure no pay). Ook is het verboden om af te spreken dat de declaratie een evenredig deel zal bedragen van de waarde van het resultaat dat dankzij de advocaat wordt bereikt (quota pars litis). De NOVA betoogt met deze regels de onafhankelijkheid, integriteit en partijdigheid van de advocaat te bevorderen. Naar het oordeel van de NMa doet het declareren op basis van no cure no pay in het geval van letselschade hieraan niet af. Het staat advocaten daarnaast vrij om de overige, nu al toegestane, declaratiemethoden aan te bieden.