Belgacom

21 februari 2002

Belgacom Wholesale ondertekent wereldwijde Roamingovereenkomst met SK Telecom waardoor GSM mogelijk wordt in Korea.

3GSM Congress Cannes, France: Na de succesvolle afronding van een technische test hebben Belgacom Carrier & Wholesale en SK Telecom vandaag een interconnectieovereenkomst ondertekend voor de ondersteuning van roaming tussen het nationale netwerk van SK Telecom (op basis van CDMA) en het internationale netwerk van Belgacom Wholesale dat wereldwijd GSM-operatoren verbindt. SK Telecom staat hierbij in voor de omzetting van CDMA naar GSM.

Dankzij de interconnectie van CDMA en GSM zullen GSM-klanten die in Korea verblijven (alleen al voor de Wereldbeker voetbal in juni verwacht men er 100.000) hun eigen SIM-kaarten kunnen stoppen in "intelligente" mobiele toestellen die SK Telecom beschikbaar stelt op huurbasis. Hen wordt aldus dezelfde vlekkeloze dienstcontinuïteit gewaarborgd (zelfde telefoonnummer, voice mail, enz.) als wanneer ze zouden rondreizen op enig ander GSM-netwerk. Omgekeerd kunnen klanten van SK Telecom die zich in het buitenland bevinden, roamen over GSM-netwerken met hun eigen telefoonnummer en bijhorende diensten.

Door de interconnectie van CDMA en GSM levert Belgacom Wholesale de SCCP-overdrachtdienst die noodzakelijk is om data van klanten te routeren en boodschappen uit te wisselen wanneer ze aan wereldwijde roaming doen over de verschillende netwerken van de GSM-operatoren. De data worden verstuurd via het Belgacom Presence-netwerk met Points of Presence (PoP's) in Azië, Europa en de VS van en naar elk van de meer dan 280 netwerken van GSM-operatoren waarmee Belgacom wereldwijd een partnerschap heeft.

Deze overeenkomst weerspiegelt de focus van Belgacom Carrier & Wholesale op de volgehouden expansie in Azië en haar rol als tussenpersoon of bemiddelaar in het faciliteren van wereldwijde roaming en geavanceerde diensten voor mobiele operatoren wereldwijd. Na de ontplooiing van de netwerk-PoP's in Singapore, Tokio en Hong Kong vorig jaar, heeft de rol van Belgacom Wholesale in de regio zich snel uitgebreid. Thans omvat de basis 35 verschillende reeds verbonden operatoren, waarvan 10 mobiele. Nog heel wat interconnecties met mobiele en vaste operatoren in Azië staan in 2002 op stapel, net als de voortgezette uitbreiding van het netwerk en de infrastructuur.

Belgacom Carrier & Wholesale
Belgacom Carrier & Wholesale is een afzonderlijke business unit van Belgacom NV, de toonaangevende leverancier van wereldwijde telecommunicatieoplossingen op de Belgische markt. Op wereldschaal baat Belgacom Wholesale een volledig eigen netwerk uit verspreid over Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, met uitgebreide PoP's in Oostenrijk, Italië, Portugal, Spanje, Zweden, Zwitserland, Hong Kong, Japan, Singapore en de VS. Steunend op een solide financiële rating (dubbel A) en een aanhoudende groei van het carrier-verkeer wordt verdere netwerkuitbreiding in uitzicht gesteld, met name bijkomende PoP's in Griekenland, de Verenigde Staten en Azië, gekoppeld aan verdere investering in en gebruik van de grootste onderzeese kabelsystemen ter wereld. Om de waarde van haar netwerk te maximaliseren, blijft Belgacom Wholesale een ruime en gerichte productenportefeuille uitbouwen om specifiek tegemoet te komen aan de vereisten van andere operatoren inzake spraak, data en capaciteit, zowel in België als wereldwijd.

Contactpersoon: Frédéric Schepens (frederic.schepens@belgacom.be) www.belgacom.be/carrier

SK Telecom
SK Telecom is de grootste mobiele operator in Zuid-Korea met meer dan 15 miljoen klanten en een bestrijking van 99,75% van de bevolking op de CDMA-netwerken (op een totaal van 45 miljoen inwoners). SK Telecom commercialiseerde met succes de eerste CDMA-mobiele telefoon ter wereld op 1 januari 1996 en de IS-95B-dienst op 16 augustus 1996. Later (1 oktober 2000) lanceerde het bedrijf de CDMA2000 1x-dienst. Bovendien heeft het bedrijf nu met de invoering van de eerste commerciële 1x EV-DO-dienst zijn wereldwijde concurrentiepositie in de CDMA-mobilofoontechnologie sterk verbeterd. De transmissiesnelheid van de 1x EV-DO-dienst die SK Telecom als eerste in de wereld introduceerde, bedraagt maximum 2,4 Mbps. Daar SK Telecom thans ook in het bezit is van de W-CDMA-licentie wil zij de W-CDMA 3G-dienst in 2003 lanceren.

Contactpersoon: Simon Jang (ssjang@sktelecom.com) www.sktelecom.com