FNV

VNO-NCW spreekt met twee tongen
Publieksvoorlichting - bianca.teeling@vc.fnv.nl

Een reactie van VNO-NCW in de internationale pers op de concept richtlijn uitzendwerk van de Europese Commissie heeft in Europa voor grote commotie gezorgd. De uitspraken van de werkgeversorganisatie zijn in strijd met de Nederlandse afspraken over flex en zekerheid. De FNV is furieus. In de brief die zij vandaag stuurt roept zij VNO-NCW ter verantwoording.

VNO-NCW schaart zich achter de Engelse werkgevers en zegt in een reactie `nee` tegen gelijke behandeling. Uitzendkrachten hebben volgens de werkgevers geen recht op dezelfde behandeling als de werknemers van de inlener. Deze reactie is strijdig met de huidige regelgeving in Nederland en een aantal akkoorden die hierover in de Stichting van de Arbeid zijn gesloten. Er is een wettelijk voorschrift over gelijke beloning en slechts bij CAO mag hiervan worden afgeweken.

Bij de concept richtlijn uitzendwerk van de Europese Commissie dient de Nederlandse situatie als voorbeeld. De uitspraak van VNO-NCW zorgt dan ook internationaal voor veel verwarring.

Door de opstelling van VNO-NCW staan de afspraken bij wet en CAO op het terrein van flex en zekerheid op losse schroeven en ziet de FNV zes jaar werk in de prullenbak verdwijnen. In een brief aan de voorzitter van VNO-NCW verlangt zij dat deze werkgeversorganisatie zich aan de gemaakte afspraken houdt. Niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland.

21 februari 2002

Het laatste nieuws van de FNV vindt u elke dag op http://www.fnv.nl/nieuws. Meer weten over uw salaris? Ga naar www.loonwijzer.nl of www.vrouwenloonwijzer.nl