Gemeente Wassenaar

Jong monumentaal Wassenaar
08-02-2002

Onder het motto, Jong Monumentaal Wassenaar, wordt donderdag 21 februari a.s in Raadhuis De Paauw voor zogenoemde monumentenzorgers een informatieavond gehouden. De avond staat in het teken van een kennismaking met het monumentenbeleid in het algemeen maar bovenal de zorg voor het Wassenaars monumentaal erfgoed. Bovendien wordt op deze avond het nieuwe boek over de geschiedenis en architectuur van Wassenaar in de periode van 1800-1940 gepresenteerd.

Jonge monumenten
Tot voor kort waren vrijwel alleen gebouwen van vóór 1850 door het rijk beschermd tegen sloop en vernieling. Maar volgens de monumentenwet kunnen panden of delen van een uniek gebied van 50 jaar of ouder als monument worden aangemerkt. Daarom was het hoog tijd voor de inventarisatie en bescherming van deze zogenaamde jongere bouwkunst. Over deze nieuwe monumenten en de ontwikkeling van de villawijken gaat Jong Monumentaal Wassenaar.

Over het boek
Het boekwerk is tot stand gekomen met een financiële bijdrage van de provincie Zuid-Holland, die het project steunt in het kader van het provinciale project cultureel erfgoed. Het geeft een verrassend beeld van de waardevolle architectuur, parken en tuinen uit vroeger jaren. Ruime aandacht krijgen ook de in de eerste helft van de 20ste eeuw aangelegde villadorpen als De Kieviet. Jong Monumentaal Wassenaar zal voor velen een hernieuwde kennismaking zijn met het jong gebouwde erfgoed van ons dorp.

Verkoop
De publicatie zal vanaf 22 februari te koop liggen bij de boekhandels De Kler en Van Stockum en is tevens verkrijgbaar bij de servicebalie in het gemeentekantoor aan de Johan de Wittstraat. Tot 1 april is Jong Monumentaal Wassenaar te koop voor de introductieprijs van 9,50. Daarna kost het 11,50.

Voor meer inlichtingen over de publicatie of de monumenten van Wassenaar kunt u terecht bij de medewerker monumenten & archeologie, mevr. C. Scheffer, 070 5122397/5122403 of cscheffer@wassenaar.nl.