Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


Europese afspraken tegen roken

De verklaring voor een tabaksvrij Europa, opgesteld door zon dertig ministers van volksgezondheid uit Europese landen, sluit naadloos aan bij het Nederlandse anti-rookbeleid. De ministers vergaderden in Warschau op initiatief van de World Health Organization (WHO).

In een interview met Radio 2 toonde minister Borst zich positief over het gezamenlijk pleidooi van haar Europese collegas. Een totaal verbod op reclame voor tabaksartikelen en een verbod op sponsoring door de tabaksindustrie zijn ook maatregelen van het door Borst voorgestelde beleid. Haar voorstellen daartoe zijn al aangenomen door de Tweede Kamer en zullen nog voor de verkiezingen in de Eerste Kamer behandeld worden.

Borst wees er in het radio-interview op dat in een aantal landen, waaronder Polen en Noorwegen, dergelijke verboden al eerder zijn genomen en dat daar goede resultaten zijn bereikt. Mijn beleid is vooral bedoeld om jongeren te beschermen tegen de verleidingen van de tabaksindustrie Die heeft de meeste geraffineerde technieken om jongeren te verleiden. Verder wil Borst dat volwassenen goed geïnformeerd worden over de risicos van het roken en dat mensen die willen stoppen daarbij extra ondersteuning krijgen.

Ik voer dit beleid met grote overtuiging, aldus Borst. Bij mensen van middelbare leeftijd vormen de gevolgen van roken nog steeds één van de meest voorkomende doodsoorzaken. Een doodsoorzaak die te vermijden is. Je bent als minister van volksgezondheid geen knip voor je neus waard, als je daar niet voor gaat.

Tabakswet 1. Tabakswet
Gidspagina, 31-5-2001