NIPO

Internetbankieren streeft in het vierde kwartaal 2001 voor het eerst het bankieren via software welke is geïnstalleerd op de eigen pc voorbij. Dit blijkt uit gegevens van het continue marktbeschrijvende onderzoek: "De NIPO Interactive E-Monitor". Het aantal internetbankierende huishoudens passeert in het afgelopen kwartaal bovendien voor het eerst de grens van één miljoen.

Ruim éénderde (36%) van de huishoudens met een pc (komt neer op ongeveer een kwart (25%) van alle huishoudens) maakt gebruik van de mogelijkheid van elektronisch bankieren. Onder elektronisch bankieren wordt verstaan het regelen van dagelijkse bankzaken, zoals het doen van betalingen en overschrijvingen, het opvragen van saldo-informatie en overzichten van bij- en afschrijvingen via de pc.

Dit komt neer op in totaal bijna 1,7 miljoen huishoudens, die elektronisch bankieren. Binnen deze groep van e-bankers is een onderscheid te maken naar huishoudens die elektronisch bankieren via internet of via software op de eigen pc. In het vierde kwartaal 2001 geven ruim 1 miljoen huishoudens aan te internetbankieren. Ruim 900.000 huishoudens bankieren nog altijd via software. Er is een overlap van ongeveer 250.000 huishoudens die zowel via internet als via software bankieren.

Voor elektronisch bankieren wordt dus steeds vaker gebruik gemaakt van het internet. In het vierde kwartaal van 2001 is het aantal huishoudens dat internetbankiert voor het eerst groter dan het aantal huishoudens dat via software bankiert. Ten opzichte van het eerste kwartaal 2001 is het aantal huishoudens dat internetbankiert in het vierde kwartaal van 2001 met 570.000 gestegen. Het aantal huishoudens dat via software de bankzaken regelt is in dezelfde periode met 100.000 afgenomen.
1 | Ontwikkeling e-banking over 2001 (Basis: huishoudens met een pc) > Bron: NIPO, 2002

Dit alles blijkt uit de continue marktbeschrijving van de NIPO Interactive E-monitor. De bovenstaande gegevens zijn afkomstig uit de module financiële zaken en internet. Het veldwerk van de NIPO Interactive E-Monitor vindt continue plaats. Voor de module financiële zaken en internet worden elk kwartaal 2.000 huishoudens ondervraagd. Het onderzoek is onderdeel van de NIPO Catibus en heeft derhalve telefonisch plaatsgevonden.

Bij publicatie of verspreiding gelieve de bron: NIPO Interactive, te vermelden. Voor eventuele vragen kun je contact opnemen met Anco van 't Hof (tel: 020 - 522 57 55) of Nina de Ruiter (tel: 020 - 522 59 36).

In deze figuur is een overlap tussen huishoudens die zowel via internet als via software bankieren. Deze huishoudens zijn zowel bij de e-bankers via internet als via software opgeteld. Het totaal aantal e-bankierende huishoudens ligt derhalve lager dan door het totaal aantal internetbankierders en bankierders via software bij elkaar op te tellen.


---
Anja Dobber

NIPO the market research institute
Telephone (+31) 20 - 5225 791
Fax (+31) 20 - 5225 333
E-mail A.Dobber@nipo.nl
Internet http://www.nipo.nl

---