Nederlandse Vereniging van journalisten

NVJ-reactie op samenvoeging HDC-kranten

Persbericht, Amsterdam, 21 februari 2002

De NVJ vreest dat er, als gevolg van het vandaag aangekondigde onderzoek naar samenvoeging van de kranten van de Hollandse Dagbladcombinatie (HDC/Telegraafholding) uit Haarlem, Leiden en Hilversum in een rompkrant met het Noordhollands Dagblad, honderd banen zullen verdwijnen. De beoogde samenvoeging resulteert niet alleen in verlies van banen van journalisten en van pre press grafici. Het betekent ook dat er na de recente redactionele fusie tussen de Gooi- en Eemlander met Haarlems Dagblad en Leidsch Dagblad, weer twee zelfstandige titels opgaan in één krant. Daarmee verdwijnen er in de loop van een paar jaar totaal zeven zelfstandige regionale kranten in ons land.
De NVJ (Nederlandse Vereniging van Journalisten) heeft vrijdag overleg met de redactieraad van de HDC Zuid kranten. Met de redactie in Alkmaar wordt maandag overlegd. Totaal werken er meer dan driehonderd dagbladjournalisten bij de HDC.
De NVJ zoekt opnieuw contact met Tweede Kamer over de noden in de dagbladsector.

Zeven dagbladen verdwijnen
Door de samenvoeging van de kranten van HDC Zuid met die van de HDC Noord (Alkmaar etc.) komt het aantal regionale dagbladtitels dat het aflopen jaar is verdwenen of op de nominatie staat te worden samengevoegd, op zeven. De NVJ acht de functie van regionale kranten naast die van de landelijke dagbladen, radio, televisie en internet essentieel. De beroepsorganisatie bestrijdt de visie van sommige specialisten dat de teloorgang van het regionale dagblad wordt opgevangen door andere media. De NVJ is ervan overtuigd dat elk medium nu juist een eigen specifieke taak heeft in onze democratische samenleving. De zorg die de overheid terecht heeft voor het instandhouden van publieke omroepen, landelijk en regionaal dient zich vanuit een samenhangende visie ook uit te strekken naar mediaprodukten als dagbladen. Niet de commerciële of publieke structuur, maar de functie van een krant of omroep in de samenleving dient daarbij de graadmeter voor de overheid te zijn. Dit alles zonder te vervallen in een beleid van structurele staatssteun of inhoudelijke bemoeienis. Dagbladondernemingen blijken in andere EU-lidstaten als Italië en Oostenrijk een begeerde prooi van obscure nieuwkomers in de nationale politiek.

Raad voor Cultuur
Voor de NVJ - de beroepsorganisatie van journalisten - staat vast dat kranten tijdelijke faciliteiten van de overheid dienen te ontvangen, mede om te voorkomen dat het huidige verlies van zelfstandige titels doorgaat dan wel dat kranten speelbal worden van avonturiers. De NVJ laakt de passieve houding van staatssecretaris Rick van der Ploeg en de mediawoordvoerders van de coalitiepartijen als het gaat om de zorg van de overheid voor een samenhangend mediabeleid. Bijna vier jaar geleden wees de NVJ een door de staatssecretaris speciaal ingestelde commissie bij de Raad voor Cultuur op de noden in de dagbladsector. Het antwoord van de commissie kwam in feite neer op het advies: Er is niets aan de hand, gaat U rustig slapen!

Staatssecretaris
Eind vorige maand hield de NVJ - samen met de uitgevers en de hoofdredacteuren - een pleidooi bij staatssecretaris Van der Ploeg over de noodzaak de dagbladen tijdelijk tegemoet te treden met faciliteiten als het btw-nul-tarief, steun voor experimenten in de bezorging, een door de overheid gesponsord kennismakingsabonnement voor nieuwkomers uit het buitenland alsmede de mogelijkheid voor de internetsite's van kranten (ook van op zich renderende concerns) een beroep te doen op het Bedrijfsfonds voor de Pers. Tot nu toe is van de zijde van de staatssecretaris weinig flitsend nieuws vernomen op het verzoek om een deltaplan voor dagbladen. Ook de paarse mediawoordvoerders in de Tweede Kamer vinden dat ze er niet te zijn om kranten in de lucht te houden. Een positieve uitzondering kan gemaakt worden voor Joop Atsma van het CDA die onze analyse deelt en juist wel aandringt op maatregelen van de overheid voor de dagbladen. De NVJ zoekt inmiddels, mede naar aanleiding van de bovengenoemde HDC-plannen, opnieuw contact met de leden van de Tweede Kamer.

Informatie: Linda Lemmens en Hans Verploeg , secretarissen NVJ Telefoon 020-6766771;Verploeg mobiel 06-53175829.