Gemeente Tilburg

21-2-2002
Tilburg wil meer ruimte voor jeugd
Tilburg hecht belang aan speelruimte voor kinderen

Buitenspelen is noodzakelijk voor de ontwikkeling van het kind. Daarom dient bij de inrichting van de openbare ruimte rekening gehouden te worden met de plaats van kinderen. Het college heeft met de vaststelling van de nota 'spelen' op 18 febr. aangegeven belang te hechten aan speelruimte voor de jongste inwoners van de stad.

Niet alleen beoordeelt de nota de aanwezige speelcapaciteit, worden voorwaarden gesteld aan de speelruimte ten aanzien van veiligheid, bereikbaarheid e.d., en dat in elk wijkontwikkelingsplan rekening gehouden moet worden met inrichting van de ruimte, ook op speelgebied. Vanaf 2002 is er 163.360,88 beschikbaar voor sport en spelen, waarbij 113.445,- beschikbaar is voor de ontwikkeling en uitvoering van twee gebiedsgerichte spelenplannen per jaar, 22.689,- voor kleine ingrepen en 27.227,- beschikbaar is voor sportvoorzieningen.

Resultaten van de inventarisatie
Op het moment van de inventarisatie (2001) wonen er 46.264 kinderen (t/m 18 jaar) in Tilburg en zijn er 1.774 speeltoestellen in beheer. Dit aantal wordt gekoppeld aan een actieradius*, woningdichtheid, woningsoort, en de verschillende leeftijdscategoriën. Met name voor de kinderen van 0 tot 6 jaar zijn de speelvoorzieningen niet evenredig verdeeld, vooral in Zuid staan veel van de voorzieningen erg dicht bij elkaar. Over het algemeen kan verder gezegd worden dat het in Tilburg vooral aan bouw- en waterspeelplaatsen en avontuurlijke speelplekken ontbreekt. Ook het basketballen kan nog een extra impuls gebruiken, er zijn nu 78 kwalitatief goede basketbalvoorzieningen in de stad, er wordt in de nota 'spelen' voorgesteld om een aantal professionele basketbalveldjes aan te wijzen. Ook besteed Tilburg aandacht aan gehandicapte kinderen, op dit moment worden voorbereidingen getroffen om in het Leijpark een speelplek an te leggen waar aandacht wordt besteed aan gehandicapte en revaliderende kinderen. Juist op die plek gezien de relatie met het St. Elisabeth ziekenhuis en het revalidatiecentrum 't Leijpark.

Kanttekening
Gemeentelijk beleid over spelen lijkt in eerste instantie overbodig. Toch is het van belang hier beleid van te maken. Niet alleen worden jongeren dan gezien als volwaardige medegebruiker van de openbare ruimte, en kan dan met recht ruimte gereserveerd worden voor jeugd. Aanleiding in Tilburg om een nota 'spelen' te ontwikkelen is de kadernota Jeugd en de behoefte aan algemene voorwaarden ten aanzien van speelplekken. Bovendien is het een reactie op het inititiatiefvoorstel van de SP van juli 2001 om 3% van de openbare ruimte ter beschikking te stellen aan speelruimte. Deze 3% norm wordt op dit moment in Tilburg niet gehaald, de gemeente vindt dit ook niet nodig en wenselijk omdat naast formele plekken ook andere aspecten als informele speelruimte, aantal kinderen per ha. Een rol spelen. Elk gebied is anders en het is onmogelijk hier een vaste minimum norm aan te koppelen, bovendien is de landelijke NUSO (landelijke organisatie voor speeltuinwerk en jeugdrecreatie) 3%-norm gelanceerd om de aandacht op speelplekken te vestigen en de discussie bij gemeenten hierover aan te wakkeren. Geen enkele andere gemeente in Nederland scoort 3%, Tilburg scoort tussen de 1% en 1,5%, de gebieden Noord, Oud Noord, Zuid, Reeshof, West incl. Reeshof en West excl. Reeshof scoren 2,7%, 2,2% en 1,5%, 1,1%, 0,9% en 0,7%.

De nota 'Spelen' zal 4 maart 2002 in de raadscommissie WWFIA behandeld worden.


*actieradius: gekeken wordt naar de afstand van de speeplek tot de woning, de ruimtelijke omgeving, barrières als water en wegen.