Ingezonden persbericht

21 februari 2002
CG-Raad en FvO komen met handreiking voor aangifte 2001

Hulp bij belastingaangifte

Maakt u hoge kosten vanwege uw handicap of ziekte? De kans is groot dat u in aanmerking komt voor de aftrek van buitengewone uitgaven. Hoe deze belastingaftrek precies in zijn werk gaat en welke posten wel of niet afgetrokken kunnen worden staat in de brochure 'Belastingaangifte 2001 in verband met handicap of ziekte'. Een uitgave van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland (CG-Raad) en de Federatie van Ouderverenigingen (FvO).
De brochure is, tegen verzend- en administratiekosten, te bestellen bij de CG-Raad telefoon: (030) - 291 66 50 of bij FvO (030) - 236 37 67.

In het nieuwe belastingstelsel, bij de aangifte over 2001, is een groot aantal aftrekposten geschrapt. Maar de aftrek van buitengewone uitgaven wegens handicap of ziekte blijft bestaan. De nieuwe en bestaande belastingregels staan allemaal helder en duidelijk uitgelegd in de brochure ' Belastingaangifte 2001 in verband met handicap of ziekte ' . Er wordt onder meer aandacht besteed aan de wijzigingen van het nieuwe belastingstelsel. Daarnaast gaat een hoofdstuk uitvoerig in op de verschillende aftrekposten: kosten voor levensonderhoud van kinderen, buitengewone uitgaven in verband met ziekte en invaliditeit en weekeind-uitgaven voor gehandicapte kinderen. Ook worden er een aantal praktische tips en rekenvoorbeelden gegeven. Zoals het voorbeeld van iemand met een Wajonguitkering: mensen met een minimumuitkering, een Wajonguitkering of een minimumloon, kunnen al een aardig bedrag terug krijgen. Vanaf 2001 is de drempel namelijk verlaagd tot 11, 2 procent van het verzamelinkomen. Daardoor komen veel mensen, vaak al met standaard ziektekosten, eerder in aanmerking voor aftrek van buitengewone uitgaven.

De belastingbrochure telt 64 bladzijden. De verzend- en administratiekosten zullen ongeveer EUR 3,50 bedragen.
Voor nadere informatie of voor het opvragen van recensie-exemplaren kunt u contact opnemen met de CG-Raad, postbus 169, 3500 AD Utrecht. Telefoon (030) 291 66 00.