Gemeente Goes

Uit de gemeenteraad van februari

Elke maand vindt u op deze pagina een toelichting op de besluitvorming in de vergadering van de gemeenteraad die doorgaans plaatsvindt op de derde donderdag van de maand.

Donderdag 21 februari besloot de raad onder meer het volgende:

Intrekking Drank- en horecaverordening Goes en wijziging van de Algemene plaatselijke verordening Goes.
De raad heeft ingestemd met de Nota horecabeleid gemeente Goes. Voor de nota was intrekking van de Drank-en horecaverordening Goes en wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening Goes noodzakelijk. In de Nota horecabeleid gemeente Goes worden de volgende zaken geregeld:

de exploitatievergunning

de horecaportier

de sluitingstijden

de milieuvoorschrijften t.a.v.geluid en afval

het drugsbeleid m.b.t. handhaving
De onderwerpen exploitatie en horecaportiers zijn nieuw. De andere drie onderwerpen hebben betrekking op het bestaande beleid. Een exploitatievergunning van de burgemeester is vereist voor het mogen exploiteren van een horecabedrijf. Deze verplichting komt in de plaats van de twee vergunningstelsels in de Drank-en horecaverordening.
De gemeenteraad heeft ook besloten om portiers bij bepaalde Goese cafeés en discotheken verplicht te stellen. De horecaportier kan een belangrijke meerwaarde bieden bij de handhaving van de orde bij het horecabedrijf.
De verplichting van een horecaportier wordt door de burgemeester categorisch opgelegd aan de exploitanten van nachtbedrijven (overdag gesloten en 's avonds geopend tot 04.00 uur). Eetzaken vallen hier niet onder.
De aanwezigheid van een portier is alleen verplicht tijdens de openingstijden tussen donderdagavond 22.00 uur en zondagochtend 04.00 uur.
Op 1 mei aanstaande moet het nieuwe beleid ingaan.

Vaststelling van het rampenplan gemeente Goes
De raad heeft ingestemd met het rampenplan gemeente Goes. De belangrijkste verandering t.o.v. het rampenplan zijn:

Het aantal scenario's is teruggebracht tot een ramp of zwaar ongeval in
één gemeente (scenario I) en een ramp of zwaar ongeval met effecten in
meerdere gemeente (scenario 2).

De bij ramp of zwaar ongeval betrokken burgemeesters bepalen onderling wie van hen de coördinatie op zich neemt en hoe de afstemming tussen hen plaatsvindt.

Het beleidsteam van de cooördinerend burgemeester neemt bij een ramp in meerdere gemeente zitting in het gemeentelijke coördinatiecentrum dat is gehuisvest in het betreffende stadskantoor of
gemeentehuis. Deze burgemeester hoeft dan de gemeente niet te verlaten.

De gemeentelijke ondersteuning tijdens een rampsituatie zal niet meer plaatsvonden d.m.v.een Beleidsondersteund Crisisteam. Dit zal in
de toekomst plaatsvinden door een beroep te doen op functionarissen
van andere gemeenten die als deskundigepool in een procesdeelplan zijn opgenomen.

Daarnaast besloot de raad het volgende

De richtlijnen voor het opstellen van de begrotingen 2003 van de gemeenschappelijke regelingen waarvan Zeeuwse gemeenten deelnemen te onderschrijven;

Een verzoek om planschade ex. Artikel 49 van de Wet op de ruimtelijke
ordening af te wijzen;

Een voorbereidingsbesluit voor het perceel Lewestraat 55/57 in Kloetinge vast te stellen;

De leden van de Zeeuwse programmaraad te benoemen;

Diverse begrotingswijzigingen vast te stellen.
Gemeenteraadsverkiezingen 6 maart

Op 6 maart aanstaande worden er weer gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Als u op die dag naar de stembus gaat, bepaalt u samen met de andere kiezers welke politieke partijen straks mogen plaatsnemen in de raadzaal van het stadhuis, hoeveel zetels elke partij krijgt toegewezen en hoe het college van burgemeester en wethouders wordt samengesteld. Het is dus erg belangrijk dat u uw stem laat horen. Immers, de gemeenteraad en het college van B en W nemen veel beslissingen die van invloed zijn op de kwaliteit van uw directe woon- en leefomgeving. En daar heeft u dagelijks mee te maken!

Lunchcafé omgetoverd tot verkiezingscafé

Op Woensdagavond 6 maart is vanaf 21.00 uur het Lunchcafé Stadhuis omgetoverd tot verkiezingscafé. Alle uitslagen van de verschillende stembureaus komen hier binnen en worden op volgorde van binnenkomst bekend gemaakt. De stembureaus sluiten om 21.00 uur. Omdat in Goes via de stemcomputer gestemd wordt verwachten we de eerste uitslagen om 21.15 uur. Ongetwijfeld zullen veel kandidaten van de in Goes deelnemende partijen acte de présence geven. Via televisies zijn de landelijke uitslagen en de uitslagen in overig Zeeland te volgen. U bent van harte welkom in het "Verkiezingscafé" in Lunchcafé Stadhuis aan de Grote Markt in Goes.