Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Bijna 90 procent van gemeenten heeft actueel rampenplan

21 februari 2002

Zevenentachtig procent van de gemeenten heeft een actueel rampenplan dat voldoet aan de eisen van de wet. De overige gemeenten (68 van de 496) zullen hun rampenplan nog voor de zomer vernieuwen.

Dit blijkt uit een rapportage van staatssecretaris Gijs de Vries (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) aan de Tweede Kamer. Bij de rapportage zit een lijst met gemeenten die nog geen actueel rampenplan hebben.

De Vries heeft de provincies gevraagd er scherp op toe te zien dat gemeenten met een achterstand die zo snel mogelijk wegwerken. Desnoods dient een provincie een gemeentelijk rampenplan vast te stellen, op kosten van de gemeente.

In een rampenplan moet onder andere een inventarisatie staan van welke soorten rampen en zware ongevallen een gemeente bedreigen, welke diensten en personen betrokken worden bij de rampenbestrijding, wie de leiding over de diensten heeft en hoe de informatievoorziening en waarschuwing van de bevolking verloopt. Verder moet het rampenplan op hoofdlijnen de evacuatie van de bevolking beschrijven, de geneeskundige organisatie op het rampterrein, de opvang van slachtoffers, de voedselvoorziening en bevoorrading en het beperken van schadelijke gevolgen.

De meeste gemeenten zijn nu bezig de rampenplannen uit te werken in deelplannen en/of draaiboeken. Ook het oefenen vraagt nog de nodige aandacht. Staatssecretaris De Vries heeft de provincies gevraagd hem elk half jaar te rapporteren over de kwaliteit en de uitvoering van de rampenplannen. Hij zal hierover vervolgens de Tweede Kamer informeren.

De provincies zijn bezig eenduidige criteria voor de toetsing van rampenplannen en rampbestrijdingsplannen te ontwikkelen. Staatssecretaris De Vries zal deze criteria wettelijk vastleggen in een Algemene Maatregel van Bestuur. Hierdoor ontstaat uniformiteit bij de toetsing door de provincies van de gemeentelijke plannen. In een nieuwe wet over kwaliteitsbevordering van de rampenbestrijding zal komen te staan dat gemeenten hun rampenplannen elke vier jaar opnieuw moeten vaststellen en tussentijds actueel moeten houden.


---