Korps: Friesland, plaats: Friesland 21-02-2002
Politieberichten van 20/2 (13.00 uur) t/m 21/2 (07.00 uur)

Drachten: vernieling
Van dinsdag op woensdag werden vernielingen aangericht bij de sporthal aan de Splitting. Een pas gemetselde muur werd omver gegooid. Verder werd op de muren graffiti gespoten en een stekker van een snoer vernield. De werkzaamheden aan de sporthal worden uitgevoerd door een bedrijf uit Garyp, die hierdoor een schadepost heeft van ongeveer 1400.- Een medewerker van het bedrijf, een 45-jarige inwoner van Garyp, heeft aangifte gedaan.

Heerenveen: winkeldiefstal
Dinsdag tussen 13.00 en 14.30 uur werd uit een winkel aan de Dracht een laptop gestolen. De diefstal werd pas later opgemerkt. Een medewerker van de winkel, een 47-jarige inwoner van Heerenveen, heeft aangifte gedaan. De waarde van de laptop is niet bekend gemaakt.

zwaagwesteinde: inbraak woning
De afgelopen week werd ingebroken in een woning aan de Elzenlaan. Door vernieling van een ruit kwam men de woning binnen. De gehele woning werd doorzocht. Uit de woning werden speelgoedautootjes, lego en een elektrische trein weggenomen. Uit de schuur van de woning werd bromfiets, merk Peugeot Mobilette meegenomen. Een 42-jarige inwoonster van Zwaagwesteinde heeft aangifte gedaan.

Bolsward: aanrijding
Woensdag omstreeks 09.15 uur vond op de Rijksweg A7 onder Bolsward een aanrijding plaats waarbij twee personenautos waren betrokken. Een 29-jarige inwoonster van Sneek was bezig een voor haar rijdende auto in te halen. Tijdens deze inhaalmanoeuvre vond zij het nodig om even achterom te kijken of haar kinderen nog wel vast zaten in de kinderstoeltjes. Hierdoor kwam zij met haar auto in de berm terecht en bij de daarop volgende stuurcorrectie botste zij tegen de voor haar rijdende auto, die bestuurd werd door een 28-jarige inwoner van Groningen. De bestuurders en inzittenden kwamen met de schrik vrij. Nadat de aanrijding op papier was gezet, konden beide partijen hun weg vervolgen.

Drachten: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 13.30 uur werden een 43-jarige vader en zijn 14-jarige zoon, beiden uit Wolvega, op heterdaad betrapt bij een winkeldiefstal. De beide verdachten namen uit een supermarkt aan het Raadhuisplein verschillende levensmiddelen weg. Door de vader werden een aantal goederen afgerekend, terwijl de zoon op dat moment probeerde de winkel zonder betalen te verlaten. De beide mannen werden door het personeel aangehouden. De verdachten werden overgebracht naar het bureau en tegen hen is proces-verbaal opgemaakt, waarna ze weer in vrijheid zijn gesteld

Leeuwarden: inbraak ziekenhuis
Van dinsdag op woensdag werd ingebroken in MCL-Noord. Door verbreking van een deur, kwam men het pand binnen. Een onderzoekskamer en behandelkamer van een arts werden doorzocht. Uit een kantoor werd een computer weggenomen. Een medewerkster van het ziekenhuis, een 41-jarige inwoonster van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Leeuwarden: dealer aangehouden
Woensdag omstreeks 15.30 uur werd op de Wirdumerdijk een 19-jarige inwoner van Leeuwarden aangehouden. De verdachte was in de Nauwesteeg bezig met dealen. Toen hij de politie zag naderen, gooide hij een witte papieren zakdoek weg en ging er vandoor. In de zakdoek bevonden zich vier bolletjes cocaïne. De verdachte werd overgebracht naar het bureau. De drugs werden in beslag genomen, Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en na verhoor is hij weer in vrijheid gesteld.

Buitenpost: winkeldiefstal
Woensdag omstreeks 16.30 uur werd een jack gestolen uit een winkel aan de Christinastraat. De verdachte, een 21-jarige inwoner van Kollum verliet de winkel, zonder het jack te betalen. De verdachte werd achtervolgd door een getuige. De man vluchtte vervolgens een winkel binnen aan de Kerkstraat en werd aldaar door de inmiddels gewaarschuwde politie aangehouden. Het jack had de verdachte achtergelaten op zijn fiets, die iets verderop geparkeerd stond. De man werd overgebracht naar het bureau. Het jack ging retour. Een medewerkster van de winkel, een 38-jarige inwoonster van Damwoude, heeft aangifte gedaan. De verdachte werd ingesloten, daar hij in vrij korte tijd meerdere keren is betrapt bij winkeldiefstallen.

Makkinga: aanrijding met lichtgewonden
Woensdag omstreeks 16.45 uur vond op de kruising Wemeweg Bovenweg (Provinciale weg) een aanrijding plaats tussen twee personenautos. Een 59-jarige inwoner van Oosterwolde reed met zijn auto over de Wemeweg en verleende op de kruising met de Bovenweg geen voorrang aan een personenauto, die bestuurd werd door een 62-jarige inwoonster van Noordwolde. Beide bestuurders raakten lichtgewond, evenals een 72-jarige inwoonster van Noordwolde, die als passagier zat in de auto van de vrouw uit Noordwolde. De beide bestuurders werden overgebracht naar het Wilhelminaziekenhuis in Assen, terwijl de passagier werd vervoerd naar het ziekenhuis in Heerenveen. De beide autos raakten zwaar beschadigd en zijn weggesleept.

Leeuwarden: aanrijding met gewonde
Woensdag omstreeks 18.00 uur stak op de Spanjaardslaan een inwoner van Leeuwarden (leeftijd niet bekend)met zijn fiets vlak voor een aankomende personenauto de rijbaan over. De personenauto, werd bestuurd door een 52-jarige inwoonster van Leeuwarden, die de overstekende fietser onmogelijk nog kon ontwijken. De fietser werd gewond overgebracht naar het MCL-Zuid.

Surhuisterveen: aanrijding met drank
Woensdag omstreeks 18.30 uur vond op de Blauwhuisterweg een aanrijding plaats tussen twee personenautos. Een 29-jarige inwoonster van Surhuisterveen moest met haar auto afremmen voor een voor haar stilstaande vrachtwagen. Op het moment dat zij stilstond, werd zij van achteren aangereden door een personenauto, die bestuurd werd door een 54-jarige inwoner van Surhuisterveen. Deze bestuurder bemerkte te laat dat de auto voor hem stilstond. De man bleek gedronken te hebben. Hij liet zijn naam en adres achter bij de vrouw en ging vervolgens naar huis. De man werd hierop in zijn woning aangehouden en overgebracht naar het bureau. Aan het bureau blies de man 705 ug/l. Tegen de verdachte is proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een rijverbod voor 8 uren. Tevens werd zijn rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: overval
Woensdag omstreeks 20.20 uur vond een gewapend overval plaats op een benzinestation aan de Wiekslag. Een man was de shop binnengekomen en had een pakje sigaretten besteld en in zijn jaszak gestopt. Plotseling trok de man een pistool en richtte dit op de caissière, een 53-jarige inwoonster van Heerenveen, en eiste geld. Onder dreiging van het pistool werd door de caissière het geld uit de kassa aan de overvaller afgegeven, die daarop er lopend vandoor ging. De verdachte liep weg in de richting van de Wulpstraat. De politie heeft direct de omgeving afgezocht, doch dit leverde geen resultaat op. Het signalement van de overvaller, klein donkere man, lengte ongeveer 1.70 meter, leeftijd niet bekend, donkere (blauwe of zwarte) sjaal voor zijn mond, droeg een donkere gebreide muts op zijn hoofd. De eigenaar van het benzinestation, een 52-jarige inwoner van Heerenveen, heeft aangifte gedaan.

Drachten: onder invloed
Donderdag omstreeks 02.15 uur werd op Het Noord een bestuurder van een personenauto gecontroleerd. De bestuurder, een 34-jarige inwoner van Drachten, bleek gedronken te hebben. Daar de verdachte last had van astma kon hij niet meewerken aan een blaastest en werd van hem aan het bureau een bloedproef afgenomen. De uitslag van deze bloedproef is pas over ongeveer een week bekend.

Leeuwarden: inbraak
Donderdag omstreeks 03.00 uur werd ingebroken in het benzinestation aan de Mr. P.J. Troelstraweg. Ter plaatse bleek dat een ruit van de voordeur was vernield. Uit het benzinestation waren sigaretten en shag weggenomen. Hoe groot het schadebedrag is, is niet bekend. Een getuige zag twee mannen, in de leeftijd tussen de 20 en 30 jaar, na de inbraak weglopen in de richting Bilgaard. De eigenaar van het benzinestation, een 38-jarige inwoner van Leeuwarden, heeft aangifte gedaan.

Bureau Communicatie: 058 - 880 8272