Ingezonden persbericht

Situatie Maluku 21-02-2002
De situatie op de Molukken, m.n. Ambon is nog steeds rustig. Dinsdag 19- 02-2002, zijn we door Galunggung gereden. Alle barricades zij nu weggehaald.
Bij de brug in Galala staan reeds christen ojeks (motors) te wachten op passagiers die mensen vanuit Ambonstad naar Passo vervoeren. En vanaf de kruispunt staan moslim (ojeks) te wachten die mensen vanuit Passo en Tulehu naar ambonstad vervoeren.
Degenen die in een priveauto rijden kunnen gebruik maken van moslims of christen chauffers die de kleine afstand afrijden. Dit is niet noodzakelijk. We hebben ook gebruik gemaakt van een moslimchauffeur om dat kleine eindje voor ons te rijden, van Galala kruispunt tot bij de apotheek in Mardika.

Ondertussen hebben moslims uit Tulehu vrede gesloten met de Waainezen die in Passo verblijven. De moslims uit Tulehu kunnen nu met de auto door Passo rijden. Alleen voor de moslims uit Liang worden geen toegang verleend. Van de Waainezen hebben wij vernomen dat Liang, nadat de Malino-overeenkomst is ondertekend, toch nog een moskee op Waai grondgebied willen bouwen. Dit werd belemmerd door Tulehu, met alle gevolgen van dien. De zoon van de dorpshoofd van Tulehu zou om het leven worden gebracht en nog twee anderen. De regering heeft reeds een nieuwe weg laten bouwen van Liang , naar Morela, Mamala, Hitu Wakal en Hila, welke aansluit met de bestaande weg naar Poka-Rumahtiga. De liangnezen kunnen van deze weg nu al gebruik maken, alhoewel het nog niet is geasfalteerd.

Gisteren, woensdag 20-02-2002 heeft de politie de "witte coupon bende" opgerold. Twee-tal politiemensen zijn daarbij betrokken. Over het hele eiland Ambon worden de "witte couponnen" ilegaal verkocht. Het is uitgelopen tot gokkerij. Juist in deze zwakke economische situatie proberen steeds meer mensen "rijk" te worden. Het gevolg is dat de cirminaliteit daardoor stijgt, en degene die er rijker van wordt zijn de "witte coupon bende's".

Tot zover, meer nieuws volgt

Ambon, 21 februari 2002.

Paulien Joel-Parera