Nederlandse Vereniging van journalisten

HET HUWELIJK IN BEELD
Compliment voor poolfotografen

"We zijn er een tijdje druk mee geweest, maar het was de moeite meer dan waard. Iedereen die heeft meegedaan, maak ik een compliment." Ruud Taal, voorzitter van de Fotografenfederatie is zeer te spreken over de samenwerking tussen Reuters, AP, WFA, ANP en GPD bij het fotograferen van het huwelijk van Kroonprins Willem Alexander en prinses Máxima.
Ruud Taal: "Op een zeker moment bleek dat de RVD maar een fotograaf had gepland in de kerk en toen is er van alle kanten alarm geslagen." Overleg in de Fotografenfederatie resulteerde in contact met de genoemde pers- en fotobureaus en de RVD. Taal: "Duidelijk was dat wij alleen door gezamenlijk te opereren wat bij de RVD konden bereiken. Toen onze strategie 'helder was, zijn we gaan praten met de RVD. De RVD garandeerde ons enige ruimte, mits we ons aan de regels zouden houden. Uiteindelijk werkten er vijf fotografen in de kerk en mocht de pool ook in het paleis en in de Beurs van Berlage. Er is per locatie gewerkt. De RVD had voor de telefoonlijnen gezorgd en de fotograaf kon zijn foto's direct met zijn laptop naar de poolpartners mailen. Taal: "Echt de hele productie van de 'poolfotografen' is onderling uitgewisseld. Dat kon je ook zo mooi zien toen de kranten en tijdschriften met hun reportages over het huwelijk kwamen. De credits waren overal hetzelfde."
Leo Blom van ANP Foto oordeelt dat de poolcollega's heel professioneel hebben gewerkt. "Als ANP konden we over een breed scala aan fantastisch mooi beeldmateriaal beschikken. De "pool" heeft prachtige foto's opgeleverd. Ook het ANP zelf hoor... De vrijdagavond voor het huwelijk hebben we in de Arena als enige van heel dicht bij foto's kunnen maken. Dat hebben we als poolcollega zonder morren verspreid. Het is een gewaagde onderneming om te werken met mensen die normaal je concurrent zijn, maar ik kijk er met veel plezier op terug. Er is professioneel en vruchtbaar gewerkt. Ik vergelijk het maar met het gevoel dat voetballers van het Nederlands elftal hebben. Met z'n allen scoren voor Oranje."
En de RVD in de persoon van Hans Kamp zegt: "Natuurlijk is het sneu voor die fotografen die niet in de pool zaten. Maar er is maar een goede plek en daar wil iedereen staan. Dat kan dus niet. Je kunt het niet alle fotografen naar de zin maken. Op initiatief van de Fotografenfederatie zijn er met voorzitter Ruud Taal en vertegenwoordigers van nationaal en internationaal werkende persbureaus twee gesprekken geweest over fotografiemogelijkheden bij het huwelijk. Met het besluit om al het fotomateriaal van de pool onderling uit te wisselen is er sprake van een mooi compleet beeld. Of het bij volgende gelegenheden weer zo moet gaan, weet ik niet. Ik wil daar nu in ieder geval niet op ingaan..."