Gemiva-SVG Groep


Gouda, 14 februari 2002

Burgemeester opent woningen en dagcentrum

Op vrijdag 22 februari verricht de burgemeester van Schoonhoven, mevrouw drs. D.W.Wassenberg-Welp, de officiële opening van de zes nieuwe woningen en het dagcentrum van de Gemiva-SVG Groep in Schoonhoven. Zij doet dat om 14.30 uur in het dagcentrum Thiendenland aan de Gentiaan 2.

In juni 2001 zijn dertig mensen met een verstandelijke handicap naar één van de woningen verhuisd. Velen van hen maken ook gebruik van het nieuwe dagcentrum. De woningen liggen aan de straten Waterviolier, Zonnedauw en Fluitekruid. In iedere woning leven mensen met een vergelijkbare ondersteuningsbehoefte. Zo is er een woning met mensen die uitgebreide verzorging en verpleegkundige handelingen nodig hebben, een groep mensen met een redelijk grote zelfstandigheid, een groep met kinderen en jongvolwassenen die bijkomende handicaps hebben en een groep met ouderen. Iedere bewoner krijgt er de ondersteuning die bij hem past.

Dagcentrum Thiendenland
Aan de Gentiaan staat het dagcentrum Thiendenland, een combinatie van een activiteitencentrum voor volwassenen en een kinderdagcentrum voor mensen met een verstandelijke handicap. In dagcentrum Thiendenland zijn zes groepen. Eén groep bestaat uit senioren en één groep uit jongvolwassenen. Er zijn in Thiendenland vier kindergroepen. Voor elke groep is samenwerking met een ander activiteitencentrum of kinderdagcentrum van de Gemiva-SVG Groep.

Thuis in de wijk
Inmiddels zijn veel leuke contacten ontstaan met buurtbewoners en andere inwoners van Schoonhoven. Kinderen en cliënten van de locaties maken zo veel mogelijk gebruik van faciliteiten in de omgeving. Zo sport een groep kinderen van Thiendenland elke week in de sportruimte van de Emmaschool, zwemmen ze tijdens uren dat ook andere kinderen gebruik maken van het zwembad en doen cliënten boodschappen in de buurt. Het komt ook wel eens voor dat bewoners van de Fluitekruid een spelletje lenen bij de buren. In december 2001 hebben de cliënten van Thiendenland samen kerstmis gevierd met kinderen van de Emmaschool in dezelfde wijk. Het initiatief kwam van de Emmaschool, maar paste in het streven van Thiendenland om contacten op te bouwen in de wijk.

Vrijwilligers
De woningen en het activiteitencentrum hebben al diverse vrijwilligers. Zij helpen bij activiteiten als zwemmen, wandelen of klussen. De vrijwilligers zijn meestal mensen uit de buurt. Naast hun helpende hand betekent hun aanwezigheid ook verruiming van de contactmogelijkheden van de cliënten. Op die manier dragen ze er aan bij, dat de nieuwe inwoners een plaats vinden in de samenleving van Schoonhoven. De woningen in Schoonhoven zoeken nog nieuwe vrijwilligers, die deze functie willen vervullen. Wie daarvoor belangstelling heeft, kan overdag bellen met dagcentrum Thiendenland, telefoon (0182) 32 05 28.