Ingezonden persbericht

Persbericht XS4ALL
30 januari 2002

Kort geding XS4ALL tegen spammer Abfab

XS4ALL heeft een kort geding aanhangig gemaakt tegen Abfab. Deze Amstelveense firma legt zich toe op het verzenden van grote hoeveelheden commerciële e-mail, ook wel spam genoemd. De voorzieningenrechter van de Rechtbank
Amsterdam behandelt de zaak op vrijdagochtend 22 februari.

XS4ALL beschouwt spam als een ontoelaatbaar
randverschijnsel van internet. Het verzenden van spam en het aanleggen daarvoor van grote bestanden met e-mail adressen vormt een ontoelaatbare inbreuk op de privacy van haar klanten. Meerdere ontvangers hebben zich bij XS4ALL beklaagd dat zij ongevraagd zijn benaderd. Deze klanten achten zich geschaad in hun privacy en benadeeld in tijd en kosten om de ongevraagde mail op te halen en te verwijderen. Vier klanten hebben zich bij XS4ALL gevoegd als eisende partij in het kort geding.

Spam is niet alleen een bron van hinder voor de individuele ontvangers, maar zadelt internetproviders ook op met hoge kosten. Het onverwacht aanleveren door een spammer van een grote hoeveelheid bulkmail kan leiden tot instabiliteit van de mailservers. Hierdoor zien providers zich gedwongen om te investeren in extra servers en loadbalancing om schadelijke effecten te voorkomen op de reguliere dienstverlening. Daarnaast leiden providers imago-schade door spam, omdat veel klanten ten onrechte hun eigen provider aanspreken als oorzaak van spam. Uit recent Amerikaans marktonderzoek (oa Gartner Group en Cyber Dialogue) blijkt dat 80 tot 90% van de ontvangers de junkmail ongewenst achten. Meer dan de helft legt de verantwoordelijkheid direct bij de ISP. De Gartner Group constateert een rechtstreeks verband tussen ergenis over spam en opzeggingen bij providers.

Bekende opdrachtgevers van Abfab waren recentelijk ondermeer NRC Handelsblad en AMEV. Zowel de
hoofdredactie van NRC als de directie van AMEV zagen zich genoodzaakt publieke excuses aan te bieden voor het laten verzenden van ongevraagde commerciële e-mail en hebben beloofd nooit meer van dergelijke diensten gebruik te maken. Vorige week nog heeft de firma Abfab naar eigen zeggen een mailrun van 15.000 reclame e-mails verstuurd voor een eigen website (donatiegedrag.nl) die expliciet gericht is op het verzamelen van e-mail adressen. Ook hierover hebben klanten van XS4ALL zich beklaagd.

De firma Abfab houdt echter vast aan een opt-out benadering, waarbij klanten zich kunnen afmelden nadat zij ongewenst zijn benaderd. Dit is volgens XS4ALL een onaanvaardbaar standpunt, omdat internetters dan bij elke ongewenste e-mail dubbel werk moeten verrichten, namelijk verwijderen en reageren. Omdat het grootschalig verzenden van commerciële bulkmail vrijwel geen kosten met zich meebrengt, is de drempel heel laag. De enige aanvaardbare oplossing is dan ook een opt- in systeem, waarbij bedrijven alleen commerciële mail mogen sturen aan internetters die expliciet en aantoonbaar toestemming hebben gegeven.

XS4ALL heeft de advocaten Egbert Dommering en Remy Chavannes van het gerenommeerde advocatenkantoor Stibbe ingeschakeld om deze principiële zaak tot op de bodem uit te vechten. In het kort geding eisen XS4ALL en haar abonnees een verbod op het verzenden van spam aan klanten die daarvoor geen expliciete toestemming hebben gegeven.

Het spam-probleem staat ook in Europees verband op de agenda. In december nam de Europese Telecomraad een voorstel aan dat spam expliciet verbiedt, net als bijvoorbeeld ongevraagde automatische oproepen via telefoon en fax. XS4ALL verwacht dat het Europees Parlement dit voorstel in haar zitting begin februari zal overnemen. Hoewel XS4ALL meent dat spam ook al onder de huidige Nederlandse wetgeving is verboden, kan het overnemen van deze duidelijkere formulering bijdragen aan de bescherming van ISP's en hun klanten tegen dit steeds groter wordende probleem.

De complete dagvaarding vindt u online op
http://www.xs4all.nl/nieuws/overzicht/dagv_abfab.html

Zie voor meer informatie over het anti-spam beleid van XS4ALL ook http://www.xs4all.nl/nieuws/overzicht/spam.html


**Noot voor de redactie,