Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 13/02/2002


---

Hoogleraar Theologie gaat wonderzoek doen

Hoogleraar Sociologie van Kerk en Godsdienst prof. dr. Hijme Stoffels spreekt op vrijdag 22 februari zijn oratie uit, getiteld Geen wonder? Geloven in de postmoderne samenleving. Hij kondigt daarin aan wonderzoek te gaan doen, omdat hij het antwoord wil vinden op vragen als: wat stellen mensen zich voor bij religieuze wonderen, welke betekenis hechten ze eraan, welke rol speelt het geloof in wonderen in hun leven, hoe spreken mensen over wonderen en wat zegt dat over hen en de samenleving, in welke milieus spreekt men wel en niet over wonderen en waarom?

Wonderen: de een gelooft erin, de ander niet en de derde twijfelt, maar houdt in ieder geval de mogelijkheid open. Theologen en filosofen discussiëren al eeuwen over de vraag of het wonder eigenlijk wel bestaat, maar het onderwerp leent zich ook voor een godsdienstsociologische beschouwing, aldus Stoffels.

Het religieuze wonder, ooit ten prooi gevallen aan de kritiek van de Verlichting en verbannen naar de marges van wetenschap en geloof, lijkt in de postmoderne samenleving terug van weggeweest. Het geloof in wonderen neemt toe onder alle gezindten en is met name onder de jongste generaties wijdverbreid. De media besteden aandacht aan wonderlijke genezingen en verschijningen. Gebedsgenezers en spiritual healers vinden een ruim emplooi.

Waarom geloven mensen in wonderen en waarom zijn ze voor veel mensen zo´n fascinerend gespreksonderwerp? In wat voor context doen mensen dat en wat betekent het voor hen? En: wat zegt dat wondergeloof over de positie van religie in de postmoderne samenleving? Op deze vragen wil Stoffels ingaan aan de hand van actuele verhalen, bijvoorbeeld over het bloed wenende Mariabeeld uit Brunssum en een vrouw die van MS genas, empirische gegevens en narratieve en sociologische analyses.

Hijme Stoffels werkte vanaf 1994 als universitair docent aan de Faculteit der Godgeleerdheid van de VU en in april 2001 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar Sociologie van Kerk en Godsdienst. Hij heeft onder meer onderzoek verricht naar veranderingen in godsdienstigheid bij VU-studenten, naar de pinksterbeweging, naar de houding van orthodox-protestanten jegens de moderne cultuur (Als een briesende leeuw), naar de motivatie van gereformeerde belijdeniscatechisanten (Een kerk die bij mij past, samen met prof. dr. G. Dekker) en naar inspirerend leiderschap bij SOW-pastores. Daarnaast is hij betrokken bij onderzoek naar de betekenis van kerk en christelijke godsdienst in de Nederlandse samenleving. Stoffels is bestuurslid van de International Society for the Study of Reformed Communities, de organisatie die zich bezighoudt met wereldwijd empirisch onderzoek naar hervormde en gereformeerde kerken en instellingen.



Vrije Universiteit Amsterdam