Provincie Limburg

Gouvernement exposeert werk uit psychiatrische centra

' Met Hart en Ziel' schetst beeld van grote creativiteit GOUVERNEMENT EXPOSEERT WERK UIT PSYCHIATRISCHE CENTRA

Vrijdag 22 februari om 16.00 uur opent gedeputeerde Martin Eurlings de tentoonstelling 'Met Hart en Ziel' in de hal van het Gouvernement. Deze expositie, met beeldend werk van mensen uit psychiatrische centra, zal een jaar lang op verschillende plaatsen in de Euregio te zien zijn. De expositie in het Gouvernement loopt tot 22 maart 2002. In dezelfde periode wordt een deel van het werk ook geëxposeerd in het gebouw van Rijkswaterstaat in Maastricht. Aansluitend aan de opening in het Gouvernement wordt dit tweede deel van de expositie om 17.30 uur geopend.

Om het werk van mensen uit psychiatrische centra onder de aandacht te brengen, is Stichting Galatea opgericht. Deze stichting heeft ruim 160 tekeningen, schilderijen en beelden geselecteerd. De werken zijn deels tijdens het behandelingstraject in de centra gemaakt en deels in vrije ateliers. Stichting Galatea heeft voor de expositie een catalogus ontwikkeld waarin alle werken zijn opgenomen. Met de opbrengsten van de verkoop van deze catalogus wordt het project in de toekomst financieel ondersteund.

In 'Met Hart en Ziel' participeren psychiatrische centra uit Maastricht, Luik, Heerlen, Aken, Venray en Sint Truiden. "Wanneer woorden hun betekenis hebben verloren of de lading niet meer dekken; wanneer woorden te klein zijn voor emotie of gedachte, dan kan een persoonlijke geschiedenis nog wel worden verteld in beelden. Het is een universeel gegeven dat mensen, gezond of ziek, gehoord en gezien willen worden in hun vreugde en in hun verdriet", aldus dr. José Aerts, tentoonstellingscoördinator. "Door het maken van een schilderij, een tekening of beeld kan een brug worden geslagen tussen de binnenwereld van de cliënt en de buitenwereld. De therapeut treedt in dit proces op als begeleider en intermediair en al werkend ontstaat er kunst met een grote of kleine K." Het resultaat hiervan is te bewonderen in zowel het Gouvernement als het gebouw van Rijkswaterstaat.

De tentoonstelling in de hal van het Gouvernement is voor publiek geopend tijdens werkdagen, van 09.30 tot 17.00 uur. 21-2-2002 09:35