Raad voor de Transportveiligheid

RAAD V D TRANSPORTVEILIGHEID

Gasbedrijf en gemeenten verantwoordelijk voor veilig gasnet

PERSBERICHT 22 februari 2002

Raad voor de Transportveiligheid na gasongeval in Leiden: Gasbedrijf én gemeenten verantwoordelijk voor veilig gasnet

Energiebedrijf Nuon moet een veiligheidsbeleid opstellen voor een veilig beheer van het gasnetwerk. Zo zal Nuon ervoor kunnen zorgen dat normen en regels voor veilig netwerkbeheer aantoonbaar worden toegepast. Dat is één van de aanbevelingen die de Raad voor de Transportveiligheid, onder voorzitterschap van mr. Pieter van Vollenhoven, heeft uitgebracht in een rapport over een gasongeval dat op 12 juni 2001 plaatsvond in het centrum van Leiden. Daar werd tijdens herstratingswerkzaamheden met een asfaltfreesmachine een gasleiding geraakt, die slechts 15 cm onder de bovenzijde van het wegdek bleek te liggen. De ondiepe ligging van deze leiding was niet bekend. De regel is dat de dekking voor een dergelijke gasleiding minimaal 65 cm moet zijn. Het gasongeval leidde alleen tot materiële schade; de asfaltfreesmachine, waarde 0,5 miljoen Euro, brandde uit. De brand ontstond om 12.46 uur en doofde om 16.13 uur uit, nadat medewerkers van energiebedrijf Nuon erin waren geslaagd de gastoevoer af te sluiten.

Eén conclusie in het rapport is, dat de
veiligheidsverantwoordelijkheid voor het gasdistributienetwerk in Leiden formeel berust bij Continuon Netbeheer en dat Nuon Infra in de praktijk het netwerk beheert. Deze verantwoordelijkheid is echter niet expliciet ingevuld, zodat onvoldoende kan worden aangetoond dat het Leidse gasdistributienetwerk veilig is. De gemeente Leiden, die verantwoordelijk is voor het beheer van de openbare ruimte en die aan de energiebedrijven een doorlopende vergunning heeft verleend voor het aanleggen en onderhouden van gasleidingen, houdt geen toezicht op de naleving van de geldende veiligheidseisen.

De Raad heeft vastgesteld dat de gasnetbeheerders er geen systeem op na houden voor de registratie van ongevallen en incidenten en voor de onderlinge uitwisseling van gegevens daarover, om gezamenlijk te kunnen streven naar verbetering. De inrichting van een dergelijk systeem wordt aanbevolen. Continuon netbeheer wordt aanbevolen een veiligheidsbeleid te gaan voeren, dat beantwoordt aan NEN-norm 1091. Deze norm vraagt onder meer om eenduidige toedeling van verantwoordelijkheden voor de uitvoering van het veiligheidsbeleid. De minister van Economische Zaken, die verantwoordelijk is voor het beleid ten aanzien van de netbeheerders, zou niet alleen economisch toezicht moeten houden, maar ook moeten letten op de kwaliteit en de veiligheid van het gasnetwerk.

Het gasongeval kon onder meer plaatsvinden, doordat de betrokken aannemer geen rekening hield met een zo ondiep liggende gasleiding. Bij oppervlaktewerkzaamheden zoals het frezen van asfalt is ook niet gebruikelijk dat een aannemer op zoek gaat naar niet duidelijk in kaart gebrachte leidingen. Bij graafwerkzaamheden gebeurt dat wel.