Ingezonden persbericht


Persbericht d.d. 22 februari 2002

Nieuwe Azië-gebied levert nu al geboorte op
'Gibbon-oma' en jonge witwang gibbon nu te zien vanaf de Wandelsafari

Donderdagochtend werd een dierverzorger van Safari Beekse Bergen verrast door de geboorte van een witwang-gibbon. In het kader van het E.E.P., European Endangered species Program, tracht Safari Beekse Bergen te fokken met deze diersoort. Afgelopen voorjaar betrokken de vader en moeder witwang gibbon, hun nieuwe verblijf. Deze geboorte bewijst dat het paar het erg naar de zin heeft in het nieuwe verblijf. Normaal moeten dieren eerst wenen aan hun nieuwe verblijf om zich vervolgens te gaan voortplanten. Bovendien is de geboorte redelijk uniek, omdat de moeder al erg oud is. Met 38 jaar is zij bijna een 'gibbon-oma'. Na een draagtijd van 7 ½ maand is een jong geboren. Het jong zal zeker een aantal jaar bij of in de buurt van de moeder blijven. Samen met de vader verblijven zij in het recent vernieuwde Azië-gebied. Het is nog niet bekend welk geslacht de jonge gibbon heeft.

In Safari Beekse Bergen leven zowel withandgibbons als witwanggibbons. De soorten zijn niet eenvoudig uit elkaar te houden, omdat sommige jonge dieren totaal van kleur veranderen, wanneer ze ouder worden. Gibbons worden tot de mensapen gerekend, vanwege een aantal overeenkomsten, zoals het ontbreken van een staart. Het zijn bijzonder elegante apen, die leven in de toppen van de hoge oerwoudbomen. De witwang gibbons zijn afkomstig uit zuid China, Noord- en Zuid Vietnam. In de natuur leven ze hoog in de bomen waar ze zich slingerend van tak tot tak voortbewegen. De dieren zijn hiervoor uitermate goed gebouwd. Zij hebben erg lange armen en sleutelbeenderen ontbreken waardoor ze nog meer bewegingsvrijheid hebben. Bovendien zijn de gibbons bekend om hun zang. Het territorium wordt afgebakend met geluid. Vooral 's ochtends is het luide gezang goed te horen.

De geboorte van de witwanggibbon is een goede aanvulling op het Azië-gebied. Vanaf de zomer van 2001 is dit gebied geopend voor bezoekers. Men wandelt door een glooiend landschap met veel begroeiing uit de Oosterse streken, zoals bamboe. Langs de spannende wandelroute zijn veel verschillende Aziatische diersoorten te ontdekken. De witwang gibbons kregen met de realisatie van het Azië-gebied een nieuw verblijf. Dit verblijf beschikt over een groot aantal speeltoestellen en klimbruggen. Het zijn immers echte slingerapen. Voordat de jonge gibbon gaat slingeren, moeten we nog even geduld hebben. Voorlopig blijft het jong aan de borst van de moeder. Naast deze elegante slingeraars zijn in het Azië-gebied o.a. Maleise beren, Rhesuapen, klein-klauwotters, en rode panda's te bezichtigen.

Safari Beekse Bergen is in februari dagelijks geopend van 10.00 uur tot 16.30 uur. Bezoekers vanaf 3 jaar betalen het speciale wintertarief van ¤ 7,71 p.p.

Ingezonden persbericht