Bedrijfschap voor de groothandel in bloemkwekerijprodukten


21 februari

Aan de exporteurs naar China

Van de Nederlandse PD hebben wij het volgende vernomen.

Na een lange tijd van radiostilte omtrent het al of niet sturen van monsters met medium, dat als verpakkingsmateriaal dan wel als groeimedium moet dienen, naar China voorafgaande aan de export van bloembollen en planten in medium, heeft China gemeend de wetgeving daaromtrent weer van stal te halen.

Dit betekent concreet, dat wanneer een exporteur bloembollen verpakt in turf of planten met groeimedium wil exporteren, er voorafgaand aan de export een monster van het te gebruiken of gebruikte medium naar China moet worden gestuurd voor onderzoek op met name nematoden.

Pas als vanuit China het bericht komt dat het monster vrij is bevonden, kan de exporteur de zendingen versturen. De PD controleert niet of er door de Chinese autoriteiten een goedkeuring voor het medium is verleend; dit wordt als een verantwoordelijkheid gezien van het bedrijfsleven.

Is een type groeimedium eenmaal goedgekeurd, behoeft er niet voor iedere zending opnieuw een monster te worden opgestuurd.

De hoeveelheid medium als monster te versturen bedraagt 1 - 1.5 kg!

De monsters moeten vergezeld gaan van een fytosanitair certificaat met daarop de volgende bijschrijving:
The peat is free
from plant parasitic nematodes and diseases.

Voor meer informatie en/of vragen over dit onderwerp kunt u terecht bij de Secr. mr drs Jan Willem Wessel tel. 0297-380090,fax 380099 of e-mail info@bloemengroothandel.com