92cbb5.jpg

Omzet Telindus groeit 18%

Maarssen/Heverlee, België, 21 februari 2002 Telindus Group (Euronext TEL), één van Europa s grootste network integrators, heeft in 2001 haar omzet met 18% zien toenemen. Dit gebeurde in een jaar van grote turbulentie. Turbulentie zowel wat betreft de marktontwikkelingen als ook betreffende de interne organisatie. Met grote droefheid nam Telindus afscheid van haar oprichter en voorzitter John Cordier.

Resultaten
De verslechterde economie en de aanzienlijke vertrouwenscrisis aan het begin van het laatste kwartaal van 2001, zorgden ervoor dat de telecomsector een uitzonderlijk moeilijk jaar doormaakte. Voor Telindus resulteerde deze verslechtering van het economisch klimaat in een afvlakkende omzet over het tweede halfjaar. De bedrijfsopbrengsten over het jaar 2001 bedroegen 659 Mln Euro, wat een netto groei van 100 Mln Euro (18%) betekent ten opzichte van het jaar 2000.

De marktzwakte leidde bovendien tot het uitblijven van de vertrouwde eindejaarsrally in december, en resulteerde voor Telindus over het tweede halfjaar in een negatief bedrijfsresultaat van 1 Mln Euro. Dit brengt het bedrijfsresultaat (exclusief herstructureringskosten) over het gehele jaar 2001 op 12,3 Mln Euro positief, tegenover 22,9 Mln Euro in 2000.

De verzwakte omzetcijfers van de groep zijn het gevolg van een gemengde beweging. Daar waar in Europa een aanzienlijke groeivertraging waar te nemen viel, verliepen de verkoopcijfers in Zuid-Oost Azië volledig in lijn met de verwachtingen. Deze evolutie blijkt ook uit de geografische verdeling van de omzetcijfers, waarbij het belang van de zone buiten de Europese Unie duidelijk toeneemt. De Benelux neemt net als vorig jaar 43% van de omzet voor haar rekening, de rest van de Europese Unie nam af van 51% tot 46% ten gunste van de markten buiten de Europese Unie. Hier steeg het omzetaandeel van 6% naar 11%.

De lagere verkopen bij de telecombedrijven hebben ook gevolgen gehad voor de samenstelling van de omzet. In 2001 steeg de omzet in producten met 17% terwijl de services met 26% toenamen (van 128.5 m EUR naar 161.5 m EUR).

Interne groei vs. groei via acquisities
De omzetgroei van de groep is evenwichtig gespreid over de organische groei en de groei door acquisities. De recente uitbreiding van de groep in China en Hong Kong neemt driekwart van de externe groei voor zijn rekening. Ondanks de zwakke economische toestand in Europa, is de positie in de landen waar Telindus een aanzienlijk marktaandeel heeft, zoals België, Nederland, Frankrijk, Italië en Luxemburg, verder versterkt.

Ook tijdens het afgelopen boekjaar investeerde Telindus verder in onderzoek en ontwikkeling. Een totaalbedrag van 6,6 Mln Euro werd in 2001geïnvesteerd in de verdere uitbouw van de access-toepassingen binnen de T(elindus) A(ccess) P(roducts)-line en de surveillance technologie van de CellStack producten.

Herstructurering
De moeilijkere marktomstandigheden, waarin veel opdrachtgevers hun netwerkuitgaven beperken en projecten uitstellen, dwongen ook Telindus tot een herstructurering. Daarbij werd verder gegaan dan het eenvoudige cost cutting . De strategie werd verfijnd, waarbij de structuren aangepast werden aan de nieuwe economische realiteit. Tevens werden de competenties aanzienlijk versterkt, terwijl de systemen en processen verder geoptimaliseerd werden. Een drietal strategische opties werden gedefinieerd, zijnde network security, surveillance en training. Uiteraard blijven de klassieke services zoals maintenance en installatie onlosmakelijk verbonden met de activiteit van netwerkintegrator. Deze competenties vormen de steunpilaren van de pan-Europese strategie van de Telindus Group.

De herstructurering leidde tot eenmalige kosten van 6,4 Mln Euro, als gevolg van de afbouw van het personeelsbestand met 120 medewerkers, de sluiting van Cellstack Inc in de Verenigde Staten en de versnelde integratie in Frankrijk en Zwitserland. De getroffen maatregelen zullen leiden tot een besparing van ongeveer 7 Mln Euro op jaarbasis.

Perspectieven
Ondanks de huidige economische neergang en marktonzekerheid, rekent het management erop reeds tijdens het éérste halfjaar van 2002 de winstgevendheid van Telindus te herstellen, dankzij de versterkte strategische focus en de doorgevoerde herstructurering.

Over Telindus
De Telindus groep (het voormalig Telinfo) is Europees marktleider op het gebied van data- en telecommunicatie-netwerken. De expertise van Telindus (genoteerd aan de Euronext in Brussel) omvat alle aspecten van de hedendaagse ICT, zoals Local Area Networking (LAN), Wide Area Networking (WAN), Internet en E-business, netwerktoegang en beveiliging, Voice over IP (VOIP), Virtual Private Networks (VPN), vaste en mobiele communicatie. Op dit moment werken er 2.500 mensen voor de Telindus groep, verspreid over 60 vestigingen in 17 landen. Al vanaf 1985 is Telindus in Nederland aanwezig met eigen vestigingen in Utrecht, Best en t Harde. Meer informatie is te vinden op www.telindus.com

Voor meer informatie
Telindus
Karin van Ieperen
Marketing Manager
030 - 247 75 42
karin.vanieperen@telindus.nl

Whizpr
Willemijn Vader
0317 - 410483
telindus@whizpr.nl