Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

GGD's nu ook buiten kantooruren telefonisch goed bereikbaar

Eenderde deel van de GGD's was tot voor kort buiten kantoortijden niet goed telefonisch bereikbaar. Dat blijkt uit onderzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) dat vandaag uitkomt. De niet-optimaal bereikbare diensten zijn door de Inspectie benaderd. Dit heeft ertoe geleid dat alle GGD's nu de bereikbaarheid op orde hebben. De Inspectie zal de telefonische 24-uurs bereikbaarheid in de loop van 2002 nogmaals toetsen.

De Inspectie vindt dat de GGD's 24 uur per dag telefonisch bereikbaar moeten zijn voor medische professionals, politie en andere hulpverleners binnen en buiten de regio en verder voor iedereen die dringend een infectieziektenarts moet spreken. Een beperkte bereikbaarheid volstaat niet, omdat het onvoorspelbaar is wie onder welke omstandigheden een beroep op de GGD moet doen.

Aanleiding tot dit onderzoek waren signalen uit de Tweede Kamer dat niet alle GGD's buiten kantoortijden bereikbaar waren. Deze signalen werden ernstig opgevat, omdat voor de GGD's een belangrijke rol is weggelegd bij infectieziektenbestrijding. Het belang van de 24-uurs bereikbaarheid is bij de recente miltvuurdreiging wederom aangetoond.

Het onderzoek naar de telefonische bereikbaarheid van de GGD's is bij alle 46 GGD's uitgevoerd. Aanvankelijk bleek slechts 67 procent van de diensten goed bereikbaar. De rest bleek in het geheel niet bereikbaar of alleen bereikbaar te zijn voor speciale groepen die beschikken over een afzonderlijk telefoonnummer. Na contacten van de Inspectie met de directies van de niet-adequaat bereikbare en onbereikbare diensten, zijn ook deze GGD's nu te allen tijde bereikbaar.

Alle Nederlandse gemeenten moeten zelfstandig of samen met andere gemeenten een GGD in stand houden. De Inspectie constateert dat de telefoonnummers van GGD's over het algemeen uitsluitend in de CD-foongids zijn vermeld onder de gemeente waar de GGD is gevestigd. De Inspectie adviseert het telefoonnummer in de telefoongids te laten vermelden onder alle gemeenten die tot het primaire werkgebied van de GGD behoren.

Dit persbericht verschijnt onder verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Gezondheidszorg