Gemeente Haarlem
Grote Markt 2
Postbus 511
2003 PB Haarlem
Tel. 023-511 3000

2 februari 2002
Murco Mijnlieff
023-5113866
17/2002
Gemeente Haarlem, sector Stedelijke Ontwikkeling

Persbericht

Datum
Informatie bij
Telefoon
Nummer

Gemeente gaat Masterplan Egelantier maken
Nieuwbouw aan de Kleine Houtstraat

Er worden nieuwe plannen gemaakt voor de Egelantiertuin en enkele gebouwen daaromheen. De tuin is een openbare binnentuin in de Heiliglanden: de zuid-oosthoek van de Haarlemse binnenstad. Al enige jaren wordt de tuin en de omgeving niet als veilig ervaren en staan er enkele panden in de Kleine Houtstraat te verkrotten. Het college van burgemeester en wethouders heeft op 19 februari de eerste schetsen voor een Masterplan bekeken. Verder heeft het college opdracht gegeven om een haalbaarheidsstudie voor de herontwikkeling het Egelantiercomplex te maken én een nieuw gebouw aan de Kleine Houtstraat te ontwerpen.

De schetsen voor het Masterplan geven een beeld van enkele mogelijkheden en onmogelijkheden voor veranderingen. De Egelantiertuin ligt nu nog verscholen achter de huizen langs het Groot Heiligland en de Kleine Houtstraat. Het is geen aantrekkelijke tuin en er mist sociale controle en overzichtelijkheid. Door nu duidelijke looproutes te maken vanuit de tuin naar de straten eromheen, het herontwikkelen van het Egelantiercomplex en nieuwbouw aan de Kleine Houtstraat wordt dit stuk binnenstad weer een veilige en aangename plek om te zijn.

In het Egelantiercomplex zitten nu vele culturele instellingen die daar onder andere cursussen en lessen verzorgen. Het gebouw is echter niet geheel geschikt voor dit gebruik, en de onderhoudslasten zijn erg hoog. Vandaar dat het college een haalbaarheidsonderzoek laat doen naar een grote verbouwing van het complex. Delen kunnen wellicht geheel worden vervangen. De eerste ideeën van bureau O.N.X.-architecten worden de komende maanden samen met de gebruikers verder uitgewerkt.

Nieuwe woningen aan de Kleine Houtstraat
Aan de Kleine Houtstraat staan al enige jaren enkele panden leeg. O.N.X.-architecten uit Haarlem heeft een eerste schets gemaakt voor een nieuw gebouw. Dit project past in de ideeën voor het Masterplan Egelantier, maar wordt sneller tot een bouwplan uitgewerkt. Centraal staat dat er een nieuwe toegang naar de Egelantiertuin moet komen. De oude poort blijft bestaan en in het nieuwe gebouw komt een ruime toegang naar de tuin. In het gebouw komen ongeveer 10 woningen, waarvan sommige de voordeur aan de Egelantiertuin krijgen. Op die manier ontstaat vanzelf sociale controle in en rond de tuin.

De gemeente gaat in de komende weken met de verschillende gebruikers van de Egelantier en omwonenden om de tafel zitten om de ideeën te bespreken. De plannen rond de Egelantier kunnen eind dit jaar rond zijn. De nieuwbouw aan de Kleine Houtstraat zal dan als eerste worden uitgevoerd. Dat levert gelijk een grote verbetering op voor de Egelantiertuin zelf: een openbare en aangename Haarlemse binnentuin.