Verbond van Verzekeraars

Verzekeraars actiever bij reïntegratie zieken

Verzekeraars worden steeds actiever op het gebied van reïntegratie van zieke en arbeidsongeschikte werknemers. Dat blijkt uit het onderzoek Verzekerd van reïntegratie van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS), onderdeel van het Verbond. Volgens een raming hebben verzekeraars in 2001 10.000 zieke werknemers weer aan het werk proberen te helpen; bijna een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor.

Sinds enkele jaren zijn verzekeraars actief op het terrein van reïntegratie voor zieke en arbeidsongeschikte werknemers waarvoor door de werkgever een verzuimverzekering is afgesloten. De verzekeraars schakelden voor de zieken hun (eigen) reïntegratiediensten/afdelingen in, die vervolgens een bemiddelende rol speelden zodat de werknemers weer snel aan het werk konden. Van het aantal door verzekeraars ondernomen reïntegraties resulteerde 45 procent in een versnelde terugkeer in het arbeidsproces. Door de versnelde reïntegraties hoefde in 2000 naar schatting ongeveer zeven miljoen euro minder te worden uitgekeerd. Prognoses geven aan dat dit in 2001 waarschijnlijk het dubbele zal bedragen.
Het CVS verwacht dan ook dat verzekeraars steeds actiever zullen worden op het gebied van reïntegratie. De samenwerking tussen werkgever, Arbo-dienst en verzekeraar is daarbij van groot belang. Verzekeraars stimuleren preventie en reïntegratieactiviteiten door de werkgever door het stellen van voorwaarden aan het arbocontract dat de werkgever sluit met een Arbo-dienst. Door eisen te stellen aan de inhoud van het arbocontract, krijgen Arbo-diensten meer ruimte om zieke werknemers te reïntegreren of ziekte te voorkomen.

Bondig, februari 2002