Ingezonden persbericht

Afdeling Communicatie
Hilversum, 22 februari 2002

TROS-PROGRAMMAMAKER EN -PRESENTATOR
FREEK SIMON OVERLEDEN

Vanochtend is Freek Simon op 59-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Hilversum. De veelzijdige TROS-programmamaker en -presentator was al geruime tijd ernstig ziek. Voor de TROS-radio presenteerde hij onder meer de programma's Op uw gezondheid en Perspektief. Behalve dat Freek veel werk voor TROS-radio verrichtte, was zijn stem eveneens veelvuldig op televisie te horen; zijn herkenbare stem was dé stem van vele TROS-televisieprogramma's. Voor televisie was hij vanaf 1996 tot 1999 eindredacteur en een van de vaste presentatoren van het televisie-programma Spreekuur. De TROS verliest in Freek een zeer vakkundige en lieve collega.

Freek Simon werd op 26 november 1942 geboren in Batavia (Jakarta) in Indonesië en bracht daar zijn eerste levensjaren door. In 1950 keerde zijn familie terug naar Nederland en vestigde zich in Heemstede, waar Freek de lagere school bezocht. Hij volgde het Christelijk Lyceum in Haarlem en ging vervolgens werken bij Focus, een fotografische uitgeverij. Na een jaar koos Freek voor de opleiding fotografie aan de Rietveld Academie (voorheen Kunstnijverheid School) en werd freelance fotograaf op het gebied van mode, industrie en reclame.

Drie jaar later solliciteerde Freek naar de functie van nieuwslezer op het radioschip van Veronica en werd aangenomen door Willem van Kooten. Na vijf jaar stapte Freek over naar de radionieuwsdienst van het ANP. Op 1 september 1976 kwam hij terecht bij de TROS als bureauredacteur van Aktua Radio, maar bleef incidenteel nieuwsberichten lezen voor het ANP. Zijn carrière in de journalistiek was een feit geworden. Na drie jaar stapte Freek over naar de - destijds nieuwe - consumentenrubriek Kieskeurig, ging vervolgens aan de slag bij het radioprogramma Op uw gezondheid en startte in 1990 zijn radioprogramma Perspektief. Daarnaast heeft hij de redactie en incidenteel de presentatie gedaan van het radioprogramma de TROS Nieuwsshow en de eindredactie van TROS Klantenservice. Ook heeft hij meegewerkt aan een serie programma's voor Teleac, de TROS-serie Werken aan werk, Hallo met de TROS en TROS Wegwezen.


--
Marc van Hal
Hoofd Communicatie
TROS
Postbus 28450
1202 LL Hilversum
marc.van.hal@tros.nl
035-6715201/0651532242