Gemeente Leiden

Nieuwe taken voor college en raad

Invoering dualisme in gemeentebestuur

Welke partijen ook winnen op 6 maart, na de verkiezingen gaat het er heel anders aan toe in de lokale politiek. Na de gemeenteraadsverkiezingen wordt namelijk de wet Dualisering Gemeentebestuur van kracht, mits de Eerste Kamer er volgende week mee instemt. Dualisering betekent dat de rollen van wethouders en gemeenteraad uit elkaar worden getrokken.

BESTUURSDIENST - In de taken en bevoegdheden van de gemeente als totaal verandert er niets. Maar daarbinnen verandert de taakverdeling tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. De raad bestuurt niet meer samen met het college de gemeente; ze regeert dus niet. De raad stelt de kaders voor het beleid, controleert het college en treedt op als vertegenwoordiger van de burgers. Het college bestuurt de gemeente en voert het beleid uit. Kortom, het college regeert en de raad controleert.

Wethouders geen raadslid
De wethouders zijn op dit moment tegelijk ook raadslid. Dit verandert na 6 maart. Net als in de Haagse politiek waar een minister geen kamerlid mag zijn, mag een wethouder straks geen raadslid meer zijn. Wethouders maken ook geen deel meer uit van raadscommissies en zitten deze niet langer voor. Natuurlijk zullen de raadscommissies de wethouders wel vaak uitnodigen om zaken toe te lichten of hun beleid te verdedigen.

Raadsleden de stad in
De gemeenteraadsleden die na 6 maart aantreden, krijgen een aantal nieuwe instrumenten om hun taken uit te voeren. Zo krijgt de raad een eigen ambtelijke ondersteuning. Hierdoor hoeft de raad zich minder bezig te houden met de details en krijgen raadsleden meer tijd om de stad in te gaan en de meningen te polsen van inwoners en belangenorganisaties.

Centrale rol burgemeester
De burgemeester wordt de 'beleidscoördinator' en is als zodanig verantwoordelijk voor de eenheid in het collegebeleid. De burgemeester ziet toe op tijdige voorbereiding, vaststelling en uitvoering van het beleid. Ook moet de burgemeester de kwaliteit van de verhouding tussen bestuur en de inwoners van de stad bewaken. In een burgerjaarverslag legt hij hierover jaarlijks verantwoording af. Verder is de burgemeester de spil bij de samenwerking met bijvoorbeeld andere gemeenten.
Welke raadsleden er ook als winnaars uit de stembus komen, ze zullen moeten wennen aan het nieuwe duale systeem met andere spelregels dan voorheen.

Meer informatie?
Op 6 maart 2002 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Informatie over de gemeente en de verkiezingen vindt u op
www.leiden.nl/verkiezingen. Een gratis brochure over de gemeenteraadsverkiezingen is af te halen bij het stadhuis, het Stadbouwhuis en de openbare bibliotheek. Met vragen over de verkiezingen of over bijvoorbeeld stemmen per volmacht kunt u ook contact opnemen met het Servicepunt Burgerzaken en Belastingen (071-5165500), maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 16.00 uur. Het is ook mogelijk om alvast 'proef' te stemmen in de hal van het stadhuis. Daar staat een stemapparaat met een instructievideo, zodat iedereen kan kijken hoe het stemmen werkt.

Stoelendans in de raadzaal. Een bode van de gemeente sjouwt zes nieuwe stoelen de raadzaal in. Dit is nodig omdat door de invoering van het dualisme wethouders straks geen raadslid meer zijn. Na 6 maart moet er dus plek zijn voor 39 raadsleden én het college. Foto: Wim van Noort.