Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Persbericht ministerraad
22 februari 2002

KABINET VRAAGT RAAD VAN STATE SPOEDADVIES OVER OPZEGGING SOCIALEZEKERHEIDSVERDRAG 1972 MET MAROKKO

Het kabinet vraagt de Raad van State met spoed advies uit te brengen over het opzeggen van het socialezekerheidsverdrag van 1972 met Marokko. Het kabinet wil dit verdrag voor 1 juli 2002 opzeggen, zodat de export van alle nieuwe socialeverzekeringsuitkeringen naar Marokko per 1 januari 2003 kan worden stopgezet in het geval dat de onderhandelingen met Marokko over een handhavingsverdrag niet tot een vruchtbaar resultaat zouden leiden. Dit heeft de ministerraad besloten op voorstel van minister Vermeend en staatssecretaris Hoogervorst van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken.

Het kabinet heeft eerder al besloten om vanaf 1 juli aanstaande geen kinderbijslag meer uit te keren voor kinderen in Marokko die na die datum worden geboren. Reden hiervoor is de weigering van Marokko om mee te werken aan een adequate controle op bijstandsfraude.

Het kabinet heeft de Marokkaanse regering geïnformeerd over het voornemen deze maatregelen te treffen, tenzij Marokko met Nederland een handhavingsverdrag sluit, waarin de controle op de rechtmatigheid van Nederlandse uitkeringen (inclusief de bijstand) sluitend is geregeld.

RVD, 22.02.2002