Gemeente Breda

22-02-2002

Kunstenaars tevreden over dienstverlening sociale zaken

Kunstenaars die een speciale bijstandsuitkering van Sociale Zaken ontvangen, zijn tevreden over de uitvoering van deze Wet inkomensvoorziening kunstenaars (Wik). Zij belonen de sociale dienst met een 7,2. Van hen is 86,4% tevreden over de afhandeling van hun aanvraag. Dit blijkt uit een klanttevredenheidsonderzoek dat eind vorig jaar is gehouden onder een aantal kunstenaars voor wie de gemeente Breda deze wet uitvoert.

De Wet inkomensvoorziening kunstenaars bestaat sinds 1 januari 1999. Om kunstenaars op weg te helpen naar een zelfstandige praktijk, kunnen zij maximaal 4 jaar aanspraak maken op een Wik-uitkering. Daarna zullen zij of zelfstandig in hun levensonderhoud kunnen voorzien, of stromen ze uit naar werk. Breda is een van de centrumgemeenten die de Wik landelijk uitvoert. Ook voert Breda het flankerende beleid uit waarmee kunstenaars aanspraak kunnen maken op voorzieningen zoals scholing, individuele begeleiding, arbeidsmarktbemiddeling en individuele huursubsidie. In het algemeen wordt het flankerend beleid voor de centrumgemeenten van de Wik uitgevoerd door landelijk opererende organisaties als het Voorzieningsfonds voor Kunstenaars en de Stichting PodiumKunstWerk. De meeste kunstenaars zijn op de hoogte van dit flankerend beleid; bijna 75% van hen is ook tevreden over het aanbod hiervan.

De enquête is enige tijd geleden door het onderzoeksbureau Regioplan uitgevoerd onder 147 kunstenaars met een Wik-uitkering en 71 personen die voorheen een Wik-uitkering ontvingen.
Het blijkt dat bijna 90% van hen geen spijt heeft van de Wik-aanvraag. Van de ondervraagde kunstenaars verwacht slechts 31% zelfstandig kunstenaar te kunnen zijn na de maximale Wik-uitkering van 4 jaar.

Breda, 22 februari 2002