Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

PERSINFORMATIE
Kyotodoelstelling met huidig beleid haalbaar
(22-2-2002)

De afgelopen 10 jaar heeft het klimaatbeleid in Nederland een aanzienlijk effect gehad. Hoewel het niet is gelukt om de emissies van broeikasgassen in 2000 terug te brengen tot het niveau van 1990, zijn de vooruitzichten voor de komende 10 jaar positief. Er is voldoende vertrouwen dat het Kyoto-doel met het huidige beleid kan worden bereikt. Het kabinet heeft de in 1999 aangekondigde maatregelen grotendeels ingevoerd. Ook is er vooruitgang geboekt met de klimaatonderhandelingen in Bonn en Marrakech en de invulling van het Europees beleid, zodat de voorwaarden uit het regeerakkoord geen belemmering vormen om het Kyoto-protocol te ratificeren. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de Evaluatienota Klimaatbeleid die vandaag in de Ministerraad is aangenomen.

In de evaluatienota wordt het beleid van de jaren negentig en de verwachtingen voor de periode tot 2010 onder de loep genomen. Een belangrijk onderdeel van de evaluatie is de raming van het RIVM en ECN van het energiegebruik en de broeikasemissies in 2010. In 2000 lagen de emissies van broeikasgassen circa 3% boven het niveau van 1990. Dit is te wijten aan de toename van de emissie van CO2, omdat de emissie van de overige broeikasgassen (methaan, lachgas en drie fluorhoudende gassen) is afgenomen. Positief is dat de CO2 emissie minder stijgt dan de economische groei. Uit de raming van het RIVM en het ECN blijkt dat de uitstoot van broeikasgassen de komende 10 jaar stabiliseert. Volgens de raming blijft de emissie van CO2 licht doorgroeien met 0.6% per jaar en neemt de emissie van de overige broeikasgassen af met bijna 20%. De evaluatienota concludeert dat de Kyotodoelstelling van -6% kan worden gerealiseerd met het huidige beleid. Volgens de nota is het binnenlandse beleid (belastingen met vrijstellingen, convenanten en regelgeving ) voldoende om emissies in 2010 te stabiliseren op het niveau van 2000, mits alle afspraken en regelgeving worden nagekomen. Verdergaande reductie naar een emissieniveau dat 6% lager ligt dan het 1990 niveau kan dan worden gehaald met (nog deels te ontwikkelen) buitenlandse maatregelen, zoals klimaatprojecten in Oost Europa (Joint Implementation) en ontwikkelingslanden (Clean Development Mechanism). De evaluatienota geeft aan dat de bijdragen van het binnenlandse beleid en van de buitenlandse maatregelen van een gelijke omvang zijn, zoals in het regeerakkoord is overeengekomen.
In 1999 en 2000 is in de Uitvoeringsnota Klimaatbeleid vastgelegd dat het Nederlandse klimaatbeleid in 2002 en 2005 wordt geëvalueerd. De Tweede Kamer is toegezegd dat de rapportage over de eerste evaluatie vóór 1 april wordt toegezonden. De raming van het RIVM en ECN is begin januari naar de Tweede Kamer gezonden.

Lees de aanbiedingsbrief van de minister aan de Tweede Kamer (pdf, 9 kB)
Lees de evaluatienota klimaatbeleid (pdf, 399 kB)

één niveau omhoog Februari

EPA-advies