Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MINJUST: Scholieren maken kennis met jonge vluchteling

Martin Bruinsma
070-3706266

4152
22 02 2002

Lespakket 'Vluchtweg 5' krijgt 10.000ste bezoeker SCHOLIEREN MAKEN KENNIS MET JONGE VLUCHTELINGEN

Het unieke lespakket 'Vluchtweg 5 - belevenissen van jonge asielzoekers in Nederland' trekt grote belangstelling van scholen en andere geïnteresseerden. Vluchtweg 5 laat leerlingen kennismaken met vijf jonge vluchtelingen. De bij het pakket behorende interactieve website heeft onlangs zijn tienduizendste bezoeker getrokken. Daarnaast zijn er, sinds de introductie van het lespakket in september vorig jaar, 40.000 leerlingenmagazines opgevraagd.

Het lespakket is bedoeld voor jongeren van 14 tot 18 jaar en volgt jonge asielzoekers in de asielprocedure. Leerlingen maken in een virtueel asielzoekerscentrum en via het leerlingenmagazine kennis met Eduardo, Mustapha, Lulu, Hassan en Maryam. Voor de docenten is er een handleiding op maat. De internetsite verschaft veel informatie over het asielbeleid en de uitvoering daarvan. De personages van het lespakket zijn gebaseerd op ervaringen van bestaande asielzoekers.

In het leerlingenmagazine vertellen de jongeren hun verhaal. www.vluchtweg5.nl de website die ook zonder het andere lesmateriaal kan worden bezocht - voert de bezoekers door het opvangcentrum waar de jongeren verblijven. De leerlingen kunnen de kamers van de jonge vluchtelingen bezoeken en de ontwikkeling van hun asielprocedure volgen. In de dagboeken kunnen ze lezen hoe het voelt om hier als asielzoeker te zijn en hoe de jongeren omgaan met de onzekerheden waar zij mee te kampen hebben. De site geeft bovendien informatie over de landen waar de jonge vluchtelingen vandaan komen. De leerlingen kunnen ook hun eigen ideeën kwijt op de site, door bijvoorbeeld op een stelling te reageren of te e-mailen.
Het pakket is bedoeld voor scholieren in de tweede fase havo/vwo, het laatste jaar van de basisvorming havo/vwo, bovenbouw vmbo en onderbouw mbo en kan in ongeveer vier lessen maatschappijleer, aardrijkskunde of geschiedenis worden behandeld. Een groot aantal van de bezoekers heeft via de e-mail enthousiast gereageerd op de bijzondere opzet, inhoud en vormgeving ervan.
Vluchtweg 5 is een initiatief van het ministerie van Justitie, de Immigratie en Naturalisatiedienst (IND), het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en VluchtelingenWerk Nederland.

Noot aan de redactie:
De website Vluchtweg 5 is gerealiseerd door Creapolis Media te Amsterdam, eerder dit jaar winnaar van de Golden Globe Award op het World Media Festival in Hamburg.
Het leerlingenmagazine werd geproduceerd en gedistribueerd door Zorn Uitgeverij te Leiden.

---

22 feb 02 15:30