Ingezonden persbericht

Persbericht

Gemeente Amersfoort vervangt ICT-infrastructuur om tegemoet te komen aan wensen van burgers, bedrijven en personeel

Unisys vervangt de desktopomgeving, het netwerk, de centrale systemen en opslagsystemen

Schiphol-Rijk, 22 februari 2002 - De Gemeente Amersfoort heeft Unisys geselecteerd voor de levering van een geheel nieuwe ICT-infrastructuur. Unisys levert de infrastructuur in het rekencentrum, netwerkcomponenten in het stadhuis, desktops, centrale systemen, opslagsystemen, uitwijkmogelijkheden en onderhoudsdiensten. Op basis van de nieuwe infrastructuur is het netwerk geschikt voor de huidige en toekomstige elektronische toepassingen die de burgers, bedrijven en het personeel in toenemende mate wensen. Het voldoet tegelijkertijd aan de eisen die de centrale overheid verlangt van de Nederlandse gemeenten. De Gemeente Amersfoort heeft na een Europese aanbesteding, waarop 43 partijen reageerden, gekozen voor Unisys. Met het project is een bedrag van 7,5 miljoen euro gemoeid. Voor de gehele infrastructuur is tevens een driejarig onderhoudscontract afgesloten van 1,3 miljoen euro. De oplevering van de nieuwe infrastructuur zal naar verwachting eind december 2002 plaatsvinden.

"De Gemeente Amersfoort is een vooruitstrevende, moderne gemeente en wil haar burgers graag een dienstverlening bieden, die past bij deze tijd", zegt wethouder Jan de Wilde van de Gemeente Amersfoort. "We willen de burger in staat stellen om steeds meer diensten van de gemeente via internet te regelen. Van het eenvoudige opzoeken van informatie over gemeentezaken tot het on line aanvragen van vergunningen, paspoorten en rijbewijzen, en het volgen van de status van aanvragen. Om ook in de toekomst tegemoet te kunnen komen aan de wensen van onze burgers en personeel, is een netwerk nodig dat de flexibiliteit, capaciteit en adequate beveiligingsmethoden heeft om nieuwe elektronische toepassingen mogelijk te maken. Unisys bleek door haar ruime ervaring met dit soort grootschalige projecten bij de overheid dé partij te zijn om dit project uit te voeren. We hebben besloten het migratieproject in één keer uit te voeren, zodat de belasting voor de interne gebruikers en de burger tot een minimum beperkt blijft."

Landelijke overheid
"Veel gemeenten kampen juist nu met de problemen van een verouderd netwerk", zegt André Bronsgeest, directeur Global Network Services van Unisys. "Dat heeft onder meer te maken met het toenemende gebruik van intra- en internettoepassingen. Een te grote netwerkbelasting geeft veel vertraging en complicaties in de interne organisatie, en belemmert een verdere modernisering van de werkomgeving, zoals de mogelijkheid van telewerken via internet. Ook is de omgeving vaak ontoereikend voor een betrouwbare elektronische dienstverlening naar de burger, zoals het elektronisch aanvragen van een WOZ-beschikking. Dat is, gezien de toenemende eisen van de landelijke overheid en de burger, steeds meer een probleem. Bij de inrichting van een nieuwe infrastructuur is door de Gemeente Amersfoort rekening gehouden met deze toenemende belasting van het netwerk."

Beveiliging
Heimen Huisman, hoofd IT bij de Gemeente Amersfoort: "Naast de mogelijkheid van telewerken kunnen de Amersfoortse ambtenaren straks op elke willekeurige werkplek inloggen. Hierdoor wordt extra nadruk gelegd op de beveiliging van het netwerk. De Gemeente Amersfoort maakt intern gebruik van gebruikerscodes en wachtwoorden, en extern van tokens. De internetverbinding wordt beveiligd met firewalls en inbraakdetectie-, authenticatie- en virusmanagementsoftware. Door de combinatie van deze beveiligingssoftware wordt de meest optimale beveiliging geboden. Ook aan de continuïteit van de bedrijfsvoering is gedacht. Het netwerk, de servers en opslagsystemen zijn gespiegeld uitgevoerd en op twee locaties ondergebracht. Mocht één van de locaties uitvallen, dan wordt de volledige verwerking van gegevens op de andere locatie voortgezet. Binnen enkele minuten kunnen de medewerkers hun werkzaamheden hervatten."

Thin Client
Unisys heeft als systeem-integrator samenwerkingsverbanden gesloten met vooraanstaande leveranciers van hard- en software en services. Hierdoor kan het bedrijf kwalitatieve oplossingen van derde partijen leveren, terwijl de opdrachtgever met maar één partij (Unisys) te maken heeft. De kantooromgeving van de Gemeente Amersfoort wordt bijvoorbeeld gebaseerd op Windows Active Directory en Exchange. De bestaande DOCS Open-omgeving voor de verwerking van elektronische documenten blijft hierin gehandhaafd. Ook aan het milieu is gedacht. De duizend werkplekken worden voorzien van Thin Client-terminals met platte beeldschermen. Deze schermen werken prettiger en verbruiken aanzienlijk minder energie dan traditionele beeldschermen. De Thin Clients worden ondersteund door Windows 2000-servers van Unisys met MS Terminal Server en Citrix Metaframe. Hierdoor is een eenvoudig centraal beheer van de werkplekken mogelijk. De opslagsystemen van gegevens worden uitgevoerd in een Storage Area Network op basis van Symmetrix-systemen van EMC. Daarnaast wordt de capaciteit van het netwerk met netwerkcomponenten van Cisco opgevoerd naar gigabitniveau, waardoor voldoende capaciteit wordt geboden voor elektronische handelingen en on line communicatie met de burger. De back-office voor de primaire applicaties bestaat uit HP-UX-servers.

Service contract
Voor het onderhoud heeft de Gemeente Amersfoort een Unisys Infrastructure Maintenance Service- contract (IMS) afgesloten. Voor vrijwel alle hardware- en softwarecomponenten is Unisys het aanspreekpunt. Het niveau van het onderhoud is afgestemd op de redundantie die de Gemeente Amersfoort in de architectuur van de nieuwe ICT-infrastructuur heeft ontwikkeld. Daardoor kunnen de kosten van het onderhoud op een zo laag mogelijk niveau worden gehouden.

Gemeente Amersfoort
Amersfoort is een veelzijdige stad met 128.000 inwoners. Het straatbeeld wordt bepaald door een moderne architectuur en monumenten. Amersfoort heeft een bloeiende economie maar ook een rijk vrijwilligersleven. Amersfoort heeft het blauw van het water en het groen van bossen en parken, maar Amersfoort is vooral een stad ván en vóór mensen. Amersfoort is de zeventiende stad van Nederland.

Unisys
Unisys is een wereldwijde aanbieder van IT-diensten en -oplossingen. De 39.000 medewerkers ondersteunen klanten in ruim 100 landen bij de inzet van informatietechnologie om kansen te benutten, uitdagingen het hoofd te bieden en successen te behalen. Unisys biedt een compleet portfolio van bedrijfsoplossingen die zijn ontwikkeld op basis van de expertise op het gebied van consultancy, systeemintegratie, outsourcing, desktop en netwerkservices en beveiliging. Daarnaast levert het bedrijf hoogwaardige server- en gerelateerde technologieën. De specifieke verticale marktsectoren van Unisys zijn financiële services, transport, telecommunicatie, media, commerciële bedrijven en de overheid. Het hoofdkantoor van Unisys is gevestigd in Blue Bell, Pennsylvania, in de Verenigde Staten. Het Nederlandse hoofdkantoor staat in Schiphol-Rijk. Meer informatie over het bedrijf is te vinden op de Unisys homepage: http://www.unisys.com of http://www.unisys.nl
Beleggersinformatie is te vinden op http://www.unisys.com/investor

UNISYS
Erwin Zijlstra
Country Communications Manager
Unisys Nederland
Tel: 020 - 526 78 47
Mob: 06 - 538 21 189
E-mail: erwin.zijlstra@nl.unisys.com

GEMEENTE AMERSFOORT
Marja de Beus
communicatie adviseur DAZ
Gemeente Amersfoort
Tel. 033 - 469 46 87
E-mail: BEUM@amersfoort.nl