Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 22-02-2002 Campagne Niets er in ...!! Niets er uit....!! van start Campagne tegen auto-inbraken begint maandag 25-02

Politie wil burger bewuster maken met auto-inbrakenproject

Eind februari gaat actie "Niets erin Niets eruit!!!" van start

MAASTRICHT Eind februari gaat de politie van district Maastricht onder de kop "Niets erin Niets eruit!!!" van start met een anti-auto-inbrakenproject dat de burgers waarschuwt tegen inbraak in de auto. De afgelopen jaren is het aantal auto-inbraken en diefstal uit de auto explosief gestegen in Maastricht. In veel van deze gevallen lagen waardevolle spullen goed in het zicht in de auto. Dit is natuurlijk erg verleidelijk voor criminelen. De politie wil de autogebruiker hier bewuster over maken, zodat deze bij het uitstappen zijn spullen mee uit de auto neemt en narigheid op deze manier voorkomt.
In het jaar 2000 werden in Maastricht 3561 autos opengebroken: 600 meer dan in het jaar ervoor. Aan het einde van 2001 steeg het auto-inbrakencijfer nog verder met bijna 500 gevallen tot 4049. Om deze tendens een halt toe te roepen is het project "Niets erin Niets eruit!!!" in het leven geroepen. Doel van het project is een stukje verantwoordelijkheid bij de autogebruiker zelf te leggen, zodat deze geen waardevolle spullen, zoals laptops, CDs en GSMs, meer achterlaat in de auto, maar ze meeneemt bij het uitstappen. Dit gebeurt door middel van een uitgebreide campagne, die minimaal een half jaar duurt.

Checklist

De politie heeft een lijst samengesteld van hotspots: parkeerplekken waar erg veel auto-inbraak plaatsvindt. Vanaf eind februari zal de politie actief autos controleren: aan de hand van een checklist wordt gekeken of er waardevolle spullen zijn achtergelaten in een auto. Dit wordt genoteerd op een flyer die onder de ruitenwisser gestoken wordt. Op deze manier geeft de politie een bewustwordingssignaal af naar de voertuiggebruiker. Daarnaast komen er ook posters in de stad te hangen en zijn er radiospotjes die de boodschap van het project uitdragen.

Intensievere patrouilles

Er worden natuurlijk ook andere middelen ingezet om ervoor te zorgen dat er minder in autos ingebroken wordt. Er wordt intensiever gepatrouilleerd door de politie, die in dit project wordt bijgestaan door de vrijwillige politie en de stadswachten. Tevens is er voor aanpak van de plegers extra recherchecapaciteit vrijgemaakt. In overleg met de gemeente worden onveilige parkeerplaatsen verbeterd op het gebied van verlichting, bereikbaarheid en andere omstandigheden, zoals begroeiing. Ook komt er, voor mensen die op de hoogte willen blijven van de resultaten van het project, een website die regelmatig geupdate zal worden. Op deze site komt een overzicht van alle hotspots in Maastricht, informatie over het project en rechercheresultaten. Inmiddels zijn al 40 waarschuwingsborden in Maastricht geplaatst bij de diverse hotspots.