Gemeente Haarlemmermeer


* Persberichten


+ 22 februari 2002

Burgemeester Van Houwelingen, gemeente Haarlemmermeer: "LIJSTJE ZWARTE GEMEENTEN LEIDT TOT PAPIEREN RAMPEN"

Burgemeester J. van Houwelingen van gemeente Haarlemmermeer is teleurgesteld over de aanpak rond het actualiseren van gemeentelijke rampenplannen. Juist nu gemeente Haarlemmermeer samen met andere gemeenten in de regio werkt aan een grondige herziening van het rampenplan, is het overhaast vaststellen van een nieuw rampenplan funest voor het daadwerkelijk verbeteren van de rampenbestrijding.
Burgemeester Van Houwelingen: "door deze zwarte lijst - met de daaraan gekoppelde termijnen - worden veel gemeenten gedwongen aan window dressing te doen. Niets is makkelijker een algemeen plan te maken en vast te laten stellen in de gemeenteraad. De politieke druk om een rampenplan te hèbben is dan weliswaar van de ketel, maar het geeft absoluut nog geen zekerheid voor een goede uitwerking als je het plan ook in de praktijk nodig hebt. Ik ben bang dat we juist op deze manier bevestigen dat rampenplannen papieren tijgers blijven.
Voor ons geldt de regionale benadering: een voor alle deelnemende partijen goed, toegankelijk en helder plan met een transparante commandostructuur. Aan het eind van dit jaar ligt er wat ons betreft een complete en vernieuwde versie. Intussen oefenen we dit jaar bijna elke maand een onderdeel van ons rampenplan. Ook de ervaringen die we met name de afgelopen twee jaar hebben opgedaan met ons Rampenbestrijdingsplan Schiphol, zijn daarbij van essentieel belang".
Gemeente Haarlemmermeer zorgt er overigens wel voor dat de drie punten die volgens de provincie Noord-Holland nog ontbreken in het rampenplan, in de eerstvolgende nieuwe gemeenteraad worden vastgesteld. Het betreft een schema voor leiding & coördinatie, een verbindings- en alarmeringschema en een plan voor de nazorg. De totale actualisering van het plan is eind dit jaar klaar.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen