Ministerie van Buitenlandse Zaken

charset="iso-8859-1"


---

Aan de Voorzitter van de Directie Sub Sahara Afrika

Eerste Kamer der Staten-Generaal Midden en Oost Afrika

Binnenhof 22 Bezuidenhoutseweg 67

Den Haag Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum 21 februari 2002 Behandeld J.M. Zevenbergen

Kenmerk DAF-063/02 Telefoon (070) 348 6556

Blad 1/1 Fax (070) 348 6607


Bijlage(n) 1 E-mail daf@minbuza.nl


Betreft Beantwoording vragen van de leden Van Gennip
en Lodders-Elfferich over de aankoop van een

Brits militair luchtcontrolesysteem door Tanzania

Zeer geachte Voorzitter,

Graag bied ik u hierbij, de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de leden Van Gennip en Lodders-Elfferich over de aankoop van een Brits militair luchtcontrolesysteem door Tanzania. Deze vragen werden ingezonden op 17 januari 2002.

De Minister voor Ontwikkelingssamenwerking,

Eveline Herfkens

Antwoord van mevrouw Herfkens, Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, op vragen van de leden Van Gennip en Lodders-Elfferich.

Vraag 1

Bent u bekend met berichten als zou de regering van Tanzania overwegen een Brits militair luchtcontrole systeem aan te kopen ter waarde van 40 miljoen pond? Het zou hier gaan om een bedrag ter hoogte van een derde van het gezondheidsbudget van Tanzania en ter hoogte van twee derde van de begrotingsbesparingen ten gevolge van het HIPC-initiatief.

Antwoord

Mij is bekend dat de Tanzaniaanse regering een dergelijke aanschaf overweegt.

Hoewel sprake is van mogelijke aanschaf van een Brits luchtcontrole systeem ter waarde van 40 miljoen dollar (niet pond) is de besluitvorming hierover nog niet geheel en al afgerond. Daarom wordt nog intensief overleg gepleegd door de Tanzaniaanse autoriteiten met onder meer IMF en WB.

Overigens betreft het hier een gemengd militair/civiel systeem.

Vraag 2

Is u bekend, dat volgens deze berichten, een Wereldbank-analyse indiceert, dat het hier primair om een militair systeem gaat, met beperkt nut voor de burgerluchtvaart en dat volgens anderen een civiel systeem de voorkeur verdient, terwijl ook de voorwaarden van de kredietverschaffing aan de te hoge kant zijn?

Antwoord

Ja. De Tanzaniaanse autoriteiten hebben, door tussenkomst van de Wereldbank, de International Civil Aviation Organization (ICAO) een onderzoek laten doen naar het Britse systeem. Hieruit bleek inderdaad dat sprake is van een overheersend militaire component in het systeem. De Tanzaniaanse regering heeft inmiddels, eveneens via de Wereldbank, het ICAO verzocht een nadere studie te doen naar de mogelijkheden voor de burgerluchtvaart en naar mogelijke kostenbesparingen. Deze studie gaat naar verwachting eind februari van start.

De aanschaf van het systeem is recent door het Tanzaniaanse kabinet en parlement goedgekeurd, onder voorbehoud van de uitkomsten van genoemde studie.

Vraag 3

Is u bekend, dat volgens dezelfde bronnen, uw Britse collega, mevrouw Short, zich binnen haar regering sterk verzet tegen deze deal?

Antwoord

Ja.

Vraag 4

Indien deze berichten juist zouden zijn, zou het dan niet in de rede liggen, dat de belangrijkste donoren bij de regering van Tanzania informatie inwinnen over beweegredenen en doeleinden voor deze voorgenomen transactie en indien uit die informaties zou blijken, dat een afweging heeft plaatsgevonden, waarin de prioriteit van armoedebestrijding onvoldoende tot haar recht is gekomen, zou dan niet de gezamenlijke zorg daarover van de donorgemeenschap tot uitdrukking dienen te worden gebracht?

Vraag 5

Indien de berichten juist zijn en de ingewonnen informatie de bovengenoemde zorg bevestigt, hoe verhoudt zich dan de opstelling van de Tanzaniaanse regering met het in het Nederlandse beleid bepalende criterium van behoorlijk bestuur voor omvang en continuïteit van de ontwikkelingsrelatie?

Antwoord vraag 4 en 5

Ik vind de voorgenomen aanschaf van het bedoelde luchtvaartcontrolesysteem door Tanzania een verontrustende zaak. Ik deel uw zorg dat deze niet spoort met het Poverty Reduction Strategy Paper (PRSP) zoals dat is vastgesteld en geïmplementeerd door de Tanzaniaanse regering, in overleg met de internationale donorgemeenschap. Vanuit deze optiek zal door Nederland, zoveel mogelijk in overleg met gelijkgezinde donoren nu reeds worden geïntervenieerd bij zowel de Tanzaniaanse autoriteiten als bij WB en IMF. Daarbij zal worden gewezen op de discrepantie tussen de mogelijke aanschaf en het PRSP-beleid en zullen onze ernstige zorgen en bezwaren ten aanzien van de voorgenomen aankoop worden uitgesproken. Daarnaast ben ik van mening dat, alvorens een definitieve positie over deze mogelijke aanschaf in te nemen, eerst de resultaten van de nadere studie van het ICAO en het advies van de WB moeten worden afgewacht alsmede de wijze waarop de Tanzaniaanse autoriteiten dit advies en het commentaar van Nederland en andere ontwikkelingspartners op de voorgenomen transactie in haar besluitvorming verwerkt.

(Zie the Guardian van 21 december 2001, geciteerd door het persbureau Zenit News Services.)

===