Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 22 februari 2002

Nieuw akkoord geluidsnormen Zaventem is socialer en groener


Agalev is tevreden met het princiepsakkoord dat de federale regering, het Vlaams en Brussels gewest vandaag bereikten inzake het terugdringen van de geluidsoverlast van de luchthaven van Zaventem. De nieuwe overeenkomst houdt in dat, voornamelijk op initiatief van de groene minister Vera Dua, het federaal akkoord van februari 2000 op een aantal belangrijke punten werd aangescherpt.

Zo wordt de eerder gecontesteerde maatregel van minister Dua om het aantal nachtvluchten te beperken tot maximum 25.000, verankerd in het nieuwe akkoord. Een eventuele uitbreiding naar 30.000 nachtvluchten is enkel bespreekbaar indien de andere in het akkoord voorziene maatregelen de geluidsoverlast effectief hebben teruggebracht tot niveaus die de Wereldgezondheidsorganisatie noodzakelijk acht om een degelijke nachtrust te garanderen. Hiermee wordt de ongebreidelde toename van het nachtelijk luchtvaartverkeer eindelijk ondergeschikt gemaakt aan eisen inzake gezondheid en levenskwaliteit.

Belangrijk is ook dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en Vlaanderen hun geluidsnormen zullen harmoniseren. Hierdoor komt er een einde aan het communautair afwimpelen van de geluidsoverlast van een gewest naar het andere. De meest lawaaierige toestellen zullen door de nieuwe normen vanaf 2003 's nachts niet meer mogen vliegen. Daarenboven zal er een strikt handhavingsbeleid gevoerd worden, met een systeem van administratieve boetes bij een geluidsnormenoverschrijding tot en met 5 decibel en een strafrechtelijke procedure voor overschrijdingen hoger dan 5 decibel.

De zones die voor isolatie in aanmerking komen werden gevoelig uitgebreid en het subsidiepercentage werd opgetrokken tot 100% volledige subsidiëring in de meest lawaaierige zones en 85 à 90% in de minder lawaaierige zones. Ook de sociaal-groene eis om niet enkel eigenaars, maar ook huurders van privé- en sociale woningen, de mogelijkheid te geven een subsidieaanvraag in te dienen, zit in het nieuwe akkoord vervat.

Alhoewel in sommige zones nog steeds mensen zullen gehinderd worden, zal het totaal aantal inwoners dat aan de geluidsoverlast wordt blootgesteld verminderen. Agalev is dan ook blij dat het federale akkoord in die zin werd bijgestuurd, maar blijft er zich van bewust dat de enige effectieve maatregel om de lawaaihinder voor iedereen in te perken, een gedeeltelijk verbod op nachtvluchten is.

Eloi Glorieux, Vlaams volksvertegenwoordiger
Lode Vanoost, kamerlid

---
Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail pers@agalev.be

---
Agalev via InterNet
e-mail persdienst: pers@agalev.be
agalev homepage : http://www.agalev.be/
persteksten : http://www.agalev.be/pers/